Парламентът: Затвор за невярна информация и спекула, армията с правомощия при извънредно положение

ДПС използва момента да уреди проблем със субсидията за мюфтийството

Георги А. Ангелов 20 март 2020 в 20:22 11881 7

С лишаване от свобода до три години и с глоба от 1000 до 10 000 лв. ще е наказанието за “предаване по радио, телефон или по друт начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога или и невярна информация за разпространението на заразна болест”. Това реши Народното събрание при пакета от законови промени, които трябва да узаконят влязлото в сила преди седмица извънредно положение.

"Предпочитам фалшивите новини, но не и да се посяга на свободата на словото", обяви Александър Симов от БСП по време на дебатал Според БСП в ситуацията, в която се намира страната ни в момента, това ще даде повод за натиск върху журналисти. Управляващите отрекоха това да се отнася за медиите.

Затвор от 1 до 3 години за спекула

Затвор от 1 до 3 години и глоба от 5000 до 10 000 лв. за спекула с цените на стоките по време на извънредното положение гласува парламента с промени в Наказателния кодекс. В момента наказанието е лишаване от свобода до две години или глоба от 100 до 300 лв. Правосъдният министър Данаил Кирилов се изказа в подкрепа на промяната, като обясни, че наказанието затвор от 1 до 3 години няма как да се замени с административна санкция.

По-рано БСП поиска още по-строги санкции - затвор до 5 години и имуществена санкция за фирмата до 10% от оборота при повторно нарушение, но те не бяха одобрени.

Включването на армията предизвика спор

Военнослужещи ще могат се включат в дейностите по "прилагане на противоепидемиологични мерки и ограниченията на територията на страната" при извънредното положение след решение на Министерски съвет. Военните ще могат да използват физическа сила и помощни средства, "само когато това е абсолютно необходимо". Ще могат да проверяват документи за самоличност, да ограничават придвижването на хора и коли на контролно-пропускателни пунктове. Текстът, който беше предложен от Димитър Лазаров от ГЕРБ, позволява още военни да "ограничават придвижването" на хора, нарушили карантината, до пристигането на полиция.

Против тези текстове бяха само от БСП. Социалистът Иван Иванов припомни, че миналата седмица парламентът е обявил извънредно, а не военно положение. Иванов заподозря, че приемането на текстовете сега показва, че парламентът се готви да се разпусне.

Управляващите обаче обявиха, че не виждат проблем в текстовете за армията. "Не мога да разбера защо армията в една извънредна ситуация трябва да не помага, когато на нея може да разчитаме в далеч по-тежки условия", каза ген. Константин Попов от ГЕРБ.

Извънредни правомощия за министъра на здравеопазването

Министърът на здравеопазването - в случая Кирил Ананиев, по препоръка на Националния оперативен щаб по извънредното положение, ще е този, който със заповед ще може да налага мерки и ограничения, докато тече извънредното положение, решиха още депутатите. И се отказаха напълно от първоначалния вид на проектозакона, в който се изброяваха изрично въведените сега мерки - ограничения за работа на търговски обекти, ресторанти, барове, заведения за бързо хранене, театри, кина, центрове, непосещаване на училища и детски заведения и т.н.

Властта ще раздава европари без конкурси

Сериозни промени се правят за разпределянето на парите по оперативните програми. Министерствата едностранно ще могат да изменят договори с бенефициенти, включително да увеличават сумата по договора, съобразно необходимостта от мерки при криза. Ще може да се отпуска безвъзмездна финансова помощ по опростени процедури, включително без публикуване на покана за събиране на предложения.

Законът за обществените поръчки няма да се прилага за медицински изделия

Законът за обществените поръчки няма да се прилага по време на извънредното положение при закупуване на медицински изделия, медицинска и лабораторна апаратура, необходими за диагностика и лечение на заразените пациенти и консумативите за тях. Същото важи и за купуването на хигиенни материали и лични предпазни средства. ЗОП няма да се прилага и за дейностите по обезвреждане на болнични отпадъци.

ДПС използва момента да уреди проблем със субсидията за мюфтийството

Напрежението в пленарната зале се повиши заради предложение на ДПС, което няма нищо общо с извънредното положение. То засяга изплащането на държавните субсидии за двете основни вероизповедания в страната – православното и мюсюлманското. Срещу предложението скочиха БСП, „Обединени патриоти” и „Атака”, според които се прави опит да се облагодетелства едно от двете конкуриращи се мюсюлмански изповедания. Йордан Цонев от ДПС, който е сред вносителите, обяви, че всъщност целта била да се поправи техническа грешка – в закона, който определя държавна субсидия за мюсюлманското вероизповедание, то не било вписано според съдебната му регистрация.

„Срочността идва от факта, че тази грешка не позволява на министъра на финансите и на дирекция „Вероизповедания” да изплатят заплатите на свещенослужителите”, аргументира Цонев това, че си позволява да вкара поправката в извънредния закон.

От ГЕРБ си замълчаха и подкрепиха ДПС при гласуването, на което предложението беше прието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3906

7

hristo

21.03 2020 в 08:54

Хайде всички шефове на Лукойл под строй в затвора за спекула с цените на горивата!

13874

6

emanuilis

21.03 2020 в 08:11

„Изненада", през 2017 г. в Италия са загинали над 24 000 души от „грипни" усложнения:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971219303285

17156

5

aviatora

21.03 2020 в 07:23

Отвратително гнусно управление.

11739

4

muhlio

21.03 2020 в 01:01

МИШКИ.....с парламент от МИШКИ, чакайте ревшения...министър председател тиква пожарникар....главен прокурор ченге с каскет....после защо сме зле....чакайте от тези хора адекватни решения....липсва капацитет

11739

3

muhlio

21.03 2020 в 00:45

ДПС използва момента да уреди проблем със субсидията за мюфтийството.....
аз не мога да съдя никого....нещо като пир по време на чума...

13874

1

emanuilis

20.03 2020 в 22:31

Странно, все едно гл. прокурор да самоаезира него самия заради изявленията си.