Парламентът даде зелена светлина на електронното гласуване

Симона Костадинова Последна промяна на 21 януари 2016 в 11:42 6337 16

Депутатите в Народното събрание приеха декларация, с която одобриха възможността за въвеждане на дистанционно електронно гласуване.

Текстът беше гласуван със 136 гласа "за" и 56 "против". Декларацията бе предложена от правната комисия към Народното събрание в резултат на референдума от октомври 2015 г. В него участваха около 39% от имащите право на вот и 69.5% (1 883 411) казаха "да" на електронния вот. Активността обаче не беше достатъчна, за да задължи парламента да изпълни волята на гласувалите.

В декларацията пише, че парламентът "подкрепя възможността да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите" с уговорката, че подкрепата е само ако са гарантирани тайната на вота, сигурността на системата, чрез която ще се гласува, и ако има граждански контрол върху изборната система.

Тези условия не присъстваха в първоначалния вид на декларацията, а бяха добавени на заседание на комисията по предложение на депутата от ДПС Хамид Хамид.

Декларацията определя и сроковете за разглеждане на законопроектите за промени в изборното законодателство и за електронното гласуване в комисия. Първото гласуване трябва е факт до 29 февруари. След това проектите ще влязат и в пленарна зала. До края на април комисията ще внесе общ доклад за второ четене в пленарна зала на законопроектите, които са били приети от депутатите на първо четене.

Днешното решение не гарантира въвеждането на дистанционно електронно гласуване. Възможно е нито един от проектите да не бъде приет от депутатите на първо четене, както и ключови текстове да бъдат отхвърлени при второто гласуване.

Депутатите отхвърлиха предложение в декларацията да се запише, че електронното гласуване ще се въвежда поетапно, като се започне от българите в чужбина и по-конкретно от тези, които се намират в Европа.

В пленарна зала беше отхвърлено предложението на депутата от РБ Петър Славов в декларацията да бъде включен и срок за приемане на законопроекта и на второ четене в пленарна зала - май 2016 г.

Независимият депутат Велизар Енчев пък се изказа остро срещу електронното гласуване - единствената страна, в която има такова е Естония, но дори там повечето граждани предпочитали хартиената бюлетина.

Да се предвидят всички гаранции за тайната на вота, настоя един от съпредседателите на ДПС Четин Казак. Той цитира Николай Хайтов и заяви, че "едно е да искаш, друго е да можеш".

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов заяви, че не е вярвал, че от ДПС някога ще цитират Хайтов, но подчерта, че мисълта не е довършена. "Трето и четвърто - да го направиш - така завършва мисълта на Хайтов. Ние няма как да го направим. Това Народно събрание няма как да гарантира сигурността", каза той и добави, че към този момент електронно гласуване не може бъде въведено. Той помоли колегите си, които са за електронното гласуване, да не са "по-европейци от европейците" и да не правят "такива алабализми".

"Дебатът за дистанционното електронно гласуване е един популизъм", коментира другият съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов.

Лидерът на БСП Михаил Миков пък каза, че от партията му са против декларацията, защото тя не казва "да" или "не" на електронното гласуване, а само се дават два срока на правната комисия.Според него тайната на вота не може да бъде гарантирана при подобно гласуване.

"Искрено се забавлявам. И сега има злоупотреби. А вие искате да убедите гражданите, че онова невидимото, което става по електронен път, няма да бъде злоупотребено", коментира той. 

„Не може народните представители да бъдем против тези над 1 млн. български граждани. ГЕРБ дават подкрепата си при спазване на законовите критерии, които ще гарантират, че няма да има опорочаване на този изборен процес. Това може да бъде след 5-10 години, но когато има пълна гаранция за техническата обезпеченост“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Ние в момента не взимаме решение, че от утре се въвежда електронното гласуване. Никой не спомена, че електронно гласуване от целия свят има в 6 държави, като в много от тях е експериментално. Притеснението и съмненията са за опорочаване на изборния процес и то в държави, които са развити демокрации", каза още той.

"Цецо каза, че ще има електронен вот. Ама друг път", коментира многозначително лидерът на ДСБ Радан Кънев чрез профила си в Туитър изказването на Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.01 2016 в 13:23

Слави Трифонов и сие, аз/а предполагам и много българи/ ти бях почитател, мислех, че си радетел ЗА България, но се оказа, че си правел референдума заради - ш....ното електронно гласуване/което мнозинството НЕ желае/, да, свършиха парите и на "куповачите" на избори!!!

21.01 2016 в 19:45

Изглежда най-силното ти оръжие е клипчета в интернет. Браво, поздравявам те за великите открития, а докато ти се плюнчиш има едни хора, които имат железни аргументи срещу всяка безпочвена опорна точка в това число и клипчета в youtube, които ще убедят обществеността в надеждността на това което правят. Досега никой не е излъгал blockchain протокола, но това дори не е единствения вариант за надеждна система

21.01 2016 в 19:29

Кой държал backend-a имало значение ... имаш някви посредствени разбирания очевидно. Ей на чети 'кой държи бекенда' овчар безграмотен https://followmyvote.com/

21.01 2016 в 17:03

Време е много скоро 240 - те + всички от плевнята на "Дондуков",както и тези срещу тях да си ходят,но или извън България или в затвора , стехните оръстови отпечатъци. Ако почакаме още месец, ще ни спретнат война, и с пръстовите ни отпечатъци и новите лични карти, с пълна информация за нас - отиваме ,които сме болни на боклука, а другите за донори на тази измет наречена Ес и САЩ.Това се решава с електроно гласуване. Но тъй като само 39% са гласували, това,което прави НС - права комисия и зала е НЕЛЕГИТИМНО. Давайте да ги махаме

21.01 2016 в 14:44

А, бе, олигофрена с блоговете, кой ти говори за хакери?! Това също е съображение, но в нашия конкретен случай, големият проблем е кой ще държи backend-а. Тия от "Информационно обслужване" най-вероятно ще спечелят ОПто, но и други да са, все тая. Я провери за т.нар електронно правителство колко пари са изпукани и какво е направено - нищо, затова не може да се разбере какво им е нивото. Всичкото е една грандиозна манипулация.

Народът се занимава да гласува, а в края на деня Цецо подрежда резултата както си иска, пък нека някой след това да прави експертизи. Няма нищо по-лесно от манипулиране на краен резултат в цифров вид, когато имаш съответните права, а Бай Ганьо ще ги има, в това никой не се съмнява.

С хартиенето гласуване логистиката на фалшификацията е много по-сложна и по-очевидна. Всички видяхме какво стана на местните избори. В момента нямаше реакция, но поне се видя. Като го направят "електронно", никой нищо няма да разбере.

Като ще даваш блогове, ей ти един влог за това какви са рисковете - https://www.youtube.com/watch?v=w3_0x6oaDmI

Това може да мине в общества с висока степен на доверие в институциите, където няма нагласи за фалшификации от тези, които държат, и ножа и хляба. Пък това нещо е внедрено, примерно в Бразилия - ха, ха.

21.01 2016 в 13:14

Miro miro вижда се колко разбираш
:)))) няма ИТ специалист освен оцветен и платен който да подкрепи тази безумна идея. Я дай да ти видим cv-то да те видим колко разбираш

21.01 2016 в 12:53

За твое голямо съжаление друг, бай-ганьо ше направи добри ел. избори бай хуйо. И да, разбирам повече от програмиране и криптиращи протоколи отколкото ви се иска. Няколко различни начини на приложение на електронното гласуване се разглеждат , за повече инфо е тва момче https://twitter.com/bozhobg. Ай да се разберем така - като направят системата ще ви се предостави да я счупите - колкото искате толко опитвайте. Като я компрометираш си доказал, че не става. Ай да та видим, хакерЮ :) През останалото време ти си 'чети в гугъл' а аз ше си чета статии кое как се прави, докато ти си вярваш че някой не може нещо, само щото така ти се иска.

21.01 2016 в 12:45

Михаил Миков в качеството си на какъв се изказва по теми, от които нищо не разбира ? Удобно му е да цитира други хора и да се позовава на тяхната посредственост и невежество. Или по-точно преструване за невежество, щото надеждата им е да има достатъчно хора които да им вярват на тъпизмите без да проверят. Е, драги ми Мукоф, за съжаление твое технологията съществува както и всички останали предпоставки цитирани от Цв.Цв. сега въпроса е това да стане достояние в публичното пространство, че да нямат повод да отлагат головодниците. Щото това им остава като спасение, останалото е изпълнено, очевидно са много назад с опорните точки и гроб и бкп а за дпс да не говорим

21.01 2016 в 12:43

А, бе, Миро, промяната не е самоцелна. Ти нещо от ИТ разбираш ли? В такава система има сума начина за намеса, особено от този, който държи паролите. Те на един ТР не могат да оправят сайта вече сума години, камо ли да направят нещо много по-сложно, като електронно гласуване, за каквото има сериозни дебати в големите държави от ЕС и изводът изобщо нее еднозначен. Потърси в гугъла да види за какво става дума.

Бай Ганьо прави "електронни" избори.

21.01 2016 в 12:39

Е тука всичките коментирали под мен с изкл. на третия - под строй ли тролите ве момчета, по руски модел ?