Паргов и Джамбазки в спор за Паметника на съветската армия, Луковмарш и атентата в ''Света Неделя''

OFFNews 18 октомври 2019 в 23:58 4546 3

В петък вечерта в студиото на "Панорама" на БНТ битката за вота в София се премести и в полето на историята.

Водачът на листата на БСП за общински съветници Калоян Паргов и кандидатът на ВМРО за кмет на София Ангел Джамбазки влязоха в ожесточена полемика за Паметника на съветската армия, Луковмарш и атентата в ''Света Неделя'' от 1925 г.

Между моята кандидатура и политическата програма на ВМРО и всички останали кандидати има отчетливи разлики. И можете да ги попитате, ако дойдат при вас на гости, за тяхното отношение към примерно два символни паметника в центъра в столичния град. По отношението към тях ще разберете кой къде стои, заяви Ангел Джамбазки. 

Според него Паметникът на съветската армия е окупаторски, а Паметникът на американските летци - срамен и унизителен за националната ни памет.

После Джамбазки добави, че "нито госпожа Манолова, нито госпожа Фандъкова ще премахнат и едно циганско гето. Ако можеха, щяха да са го направили досега. Нито едната, нито другата няма да отиде и да каже: спрете да горите тези гуми, там - парцали, и така нататък."

В периода 2007-2011 г. Джамбазки беше общински съветник в групата на ГЕРБ. Ако искахте нещо да промените, да махнете цигански катуни... тогава се разхождахте с една тужурка и конкурирахте Борисов при всеки един случай с проблем в София, репликира го Калоян Паргов.

"Тогава премахнахме циганската махала, която беше в Студентски град" - отговори кандидатът на ВМРО за кмет на София.

"Кога сте по-искрен? 2007-2011 г., когато групата на ГЕРБ имаше абсолютно мнозинство, тогава защо не махнахте Паметника на съветската армия? Тогава имахте абсолютно мнозинство, защо не го премахнахте?" - попита Паргов.

"Паметникът на съветската армия, който е паметник на окупационна армия, е държавен" - заяви Джамбазки.

След това дискусията стана още по-напрегната:

Паргов: Вие ще продължите ли да подкрепяте Луковмарш?

Джамбазки: Да, разбира се, да. Този достоен български генерал е убит от терористи от Вашата партия. Известно ли ви е това? Така ли беше?

Паргов: Борбата срещу фашизма е обединила европейските народи, за да я има тази Европа, в която Вие сте европейски депутат. 

Джамбазки: Това са европейски клишета.

Паргов: Никакви европейски клишета! Това е история! Вие трябва да знаете, г-н Джамбазки.

***

Паргов: Не се дръжте като терорист в студиото на "Панорама".

Джамбазки: Терористи са тези, които взривиха "Света Неделя". Взривихте "Света Неделя", Паргов!

Паргов: Успокойте се! Ще се върнете обратно в Брюксел, то е ясно! Стига с този цирк! Ако го слушате Джамбазки, той е като Гьобелс. Като човек, подкрепящ Луковмарш, ми прилича малко на Гьобелс, тука, в това студио.

Джамбазки: Не петнете имената на достойни български офицери. Говоря за ген. Луков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

3

Новак

19.10 2019 в 06:46

Глупаво е това връщане назад във времето и отъждествяването с хора и събития от преди век. Атентата в “Света Неделя” е безсмислен терористичен акт, но по същото време действията на ВМРО също са били много противоречиви - убити са стотици във войната със земеделците и комунистите. Самите те се избиват помежду си. Но да отъждествяваш Паргов с тогавашното БКП и Джамбазки с Ванче си е чиста глупост. Точно 30 години уж вървим напред, а главите са все обърнати назад. След това се чудим защо все в нещо се спъваме.

23293

2

Стефан

19.10 2019 в 01:07

Вие наистина ли имате комунизмът за свой бог? Аз например, по неволя бях комсомолец, "такива бяха времената", но никога не съм обяснявал за себе си всички исторически и природни явления с Волята на Партията.
Безобразията с българите в югославия и гърция, са тръгнали повече от 100 години преди да бъде измислен комунизмът. И половин век преди да измислят СССР.
Не ви ли е срам от собственото ви невежество?

11730

1

Батко

19.10 2019 в 00:40

Луков е убит в заговор от Шарло, защото с одобрението на Луков изтезават българи в Македония (окупационен корпус). След което никой не ще да се има за българин, а Шарло - комунист и българин - трябва да бяга. И убийството на Луков е отплатата. Слаба отплата, на все нещо. ВМРО се гнуси от подкрепата за Луков. Това е началото на македонското партизанско движение срещу окупаторите. Жолък Джамбазин, помни историята и не извъртай.