Паргов: Да възстановим литературната награда на името на Вапцаров

OFFNews 21 юли 2017 в 14:00 6081 1

Лидерът на БСП - София Калоян Паргов призова да се възстанови литературната награда на името на Никола Вапцаров и държавния й статут по повод отбелязването на годишнината от разстрела му на 23 юли.

"Докато подготвяхме отбелязването на 75-ата годишнина от разстрела на Никола Вапцаров, отново възникна въпросът за възстановяването на държавния статут на литературната награда на неговото име, коментира той. - Такава инициатива е имало преди няколко години, когато над 150 писатели и поети, начело с Валери Петров, са се обърнали към президентството. Но, уви, не са получили дори формален отговор. Ето защо сега, заедно със Съюза на писателите, ще подновим тази инициатива и ще направим всичко възможно да бъде възстановена литературната награда на името на Вапцаров. Ще се обърнем към всички институции, от които зависи това. Все пак Вапцаров е световно признат поет и единственият българин, удостоен с Почетната международна награда за мир, наред с Пабло Пикасо, Пабло Неруда и Юлиус Фучик", каза още Паргов. 

Програмата на събитията, свързани с отбелязването на 75-ата годишнина от разстрела на Никола Вапцаров и другарите му Антон Иванов, Антон Попов, Атанас Романов, Георги Минчев и Петър Богданов, започва в неделя, 23 юли, в 10,00 часа на Гарнизонното стрелбище в парка зад НДК.

На 24 юли от 18,00 часа, пред паметника на Никола Вапцаров, дело на Никола Шмиргела, в градината зад Националната художествена галерия, поети ще рецитират авторски и стихове на Вапцаров.

Събитията са организирани от Градския съвет на БСП – София, Българския антифашистки съюз, Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

1

Лопе де Вега

23.07 2017 в 07:48

Държавен статут, разбира се. Пак с чужда пита... Все в държавното са ви очите. Кой ви пречи да си направите награда и да си я финансирате сами? Не забравяйте и награда Веселин Андреев, може и още някоя подобна. Всъщност най-подходяща ми се струва награда Христо Радевски. Не знаеш кой е този великан на поезията? Ай стига, бе.

Поздрав!