Окончателно: Извънредното положение е удължено до 13 май

OFFNews 03 април 2020 в 21:00 10431 0

Парламентът удължи извънредното положение на територията на цялата страна до 13 май, като депутатите гласуваха два пъти последователно. Така предложението на правителството влезе в сила. 

На второто, окончателно четене против гласуваха само депутатите от БСП.

Обединени патриоти поискаха удължаването да е до 30 април. Подобно предложение имаше и от "БСП за България", но Пленарната зала отхвърли и двете искания. 

Депутатът от ВМРО Александър Сиди заяви, че партията не подкрепя удължаването на извънредното положение до 13 май. Според "воеводите" е достатъчно извънредното положение да се удължи до края на април. От ВМРО смятат, че предложението на правителството не е достатъчно добре обосновано и депутатите може да се съберат отново и да удължат извънредното положение ако това се налага.

"Ние сме в основата на това извънредното положение да бъде със срок. Правителството искаше то да е безсрочно", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя припомни, че премиерът Бойко Борисов е обещал да отчете пред парламента какъв резултат дават мерките, но това не се е случило.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че партията ще подкрепи предложението на правителството за удължаване до 13 май. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки дори поиска извънредното положение да е безсрочно.

Тома Биков (ГЕРБ) каза, че медицинските лица казват, че пикът на епидемията ще бъде в края на април. "Въпросът е хората да излязат живи и здрави, за да бъдат готови да работят", каза още Биков.

"Има ли правителство, което да иска извънредно положение при ръст на икономиката?", попита Биков и отхвърли обвиненията, че ГЕРБ иска едва ли не извънредното положение да продължи възможно най-дълго.

Според Менда Стоянова (ГЕРБ) извънредното положение трябва да се удължи, за да имат хората и бизнесът яснота какво ще се случва в следващия месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови