Оградата на границата ще глътне още милиони и не е ясно кога ще е готова

Юлиан Христов 09 март 2016 в 17:27 4830 2

Ограда на границата ще глътне още милиони и не е ясно кога ще  готова

Сметката за строителството на оградата на границата е на път да набъбне с нови суми, а сроковете за доизграждането ѝ остават неясни. Това показват разчетите на областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас, на чиято територия се изгражда възпрепятстващото съоръжение. Заедно със зам. вътрешния министър Филип Гунев те бяха изслушани от депутатите в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. 

Най-плачевно е състоянието в Бургаско, където близо 90 км от Малко Търново до устието на Резовска река остават незастроени. Амбицията на областния управител Вълчо Чолаков е до два месеца да има изготвен проект. Това обаче допълнително ще оскъпи съоръжението. За момента не достигат 10 млн. лв., а фирмите изпълнителки сега работят на своя сметка, стана ясно от обясненията на бургаския губернатор. Към 31 март трябва да бъдат завършени 26 км. Към момента има изготвен проект за още 40 км ограда, за изпълнението на които обаче финансирането няма да достигне. 

Най-оптимистично изглежда изпълнението на оградата в Ямболско, където до края на май месец ще бъдат построени оставащите 8 км. Предимството на областта пред останалите две е в това, че там бяха построени първите 30 км ограда в мандата на строителството на Пламен Орешарски

Председателят на комисията Цветан Цветанов очевидно остана недоволен от докладваните резултати. Това му даде повод да нахока зам. министър Гунев, за това че няма изготвена обобщена справка за това колко километра ограда са изградени към момента и какви финансови ресурси са необходими за това. "Докладът на г-н Гунев не е достатъчно обстоятелствен. МВР би трябвало да даде информация за това какво предстои да се направи", обясни Цветанов. Според него е недопустимо да не е ясно колко ще струва оградата. "Аз изпитвам неудобство от колегите от тази информация. Несериозно е да има такава подготовка", продължи Цветанов.

Думите му дадоха смелост на Красимир Янков от БСП също да отправи критики и обвини Филип Гунев, че е дошъл в комисията "като на разговор". Левицата поиска изслушване на министър Румяна Бъчварова, която е обещала да докладва на депутатите как върви строителството. 

До момента правителството е платило 95 млн. лв. за оградата. България е поискала 120 млн. евро от Европейската комисия помощ за строителството на оградата. Към момента обаче изглежда, че искането не е приоритет, предвид преговорите с Турция и искането ѝ за отпускане на 3 млрд. евро заради бежанците. Очаква се през юли да влезе в сила споразумението за реадмисия с Турция, което ще позволи връщането в страната на заловени на границата имигранти. По информация на OFFNews преговорите за съвместни патрули с турската страна са претърпели пълен крах. В същото време няма придвижване и по споразумението за създаване на съвместен полицейски граничен център между България, Турция и Гърция, който ще позволи координацията на трите държави по охраната на границата. 

Изграденото термовизионно наблюдение на границата не работи в пълен обем, въпреки че има изградена такава система. Причината е че Гранична полиция не смогва да плаща големи сметки за ток. Предложението, което от МВР правят, е вместо да се купуват нови камери, да се изгради сигнална система. Подобна система съществуваше на границата преди 1989 година, но по-късно беше изцяло премахната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!