Общините без устройствени планове до края на 2022 г. остават без финансиране

Ревизия на ВиК, промяна на ТОЛ системата, и пари за разрушаване на незаконни строежи са другите приети предложения

Йорданка Веселинова 25 ноември 2021 в 21:26 6410 0

Снимка FB/ Продължаваме промяната, стопкадър

Приоритети на следващото правителство ще бъдат ревизията и модернизирането на ВиК инфраструктурата, промяна на ТОЛ системата, повече средства за събаряне на незаконни строежи. Освен това общините, които нямат общи устройствени планове до края на 2022 г., остават без финансиране за капиталови разходи.

За това постигнаха съгласие "Продължаване промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" по време на коалиционните преговори за сектор "Регионално развитие".

Четирите формации бяха представени от експерти, а срещата бе модерирана от Асен Василев.

Акценти в предложенията:

ПП

"Продължаваме промяната" настоява за създаване на единна база данни с устройствени планове, инфраструктурни обекти, както и възможности за инвестиции в тях. Друго предложение е насърчаването на съвместната работа на общините от гледна точка възлагането на съвместни обществени поръчки. Според тях това би намалило корупцията.

Те предлагат още общините,  които нямат общи устройствени планове до 2022 г., да не получават средства за капиталови разходи от Бюджет 2023, както и зделяне на ресурс от бюджета за разрушаване на незаконното строителство.

БСП

Акцентите в дългата програма с предложения на БСП бяха изграждането на магистралите "Рила" и "Черно море", жп връзка със Скопие и построяването на нова такава с Гърция, изграждането на трети мост над Дунав, както и модернизиране на четвъртокласните пътища. От Столетницата настояват още за приемането на нов Закон за устройство на територията.

ИТН

Според експертите от партията на Слави Трифонов политиката в последните години доведе до "регионален дефицит", който определиха като съсредоточаването на населението в шест града.

От ИТН искат създаване на регионални инвестиционни бюджети, създаване на нова жилищна стратегия и анализ на жилищните сгради.

ДБ

Представителите на "Демократична България"  предложиха ревизия на публичното финансиране за общините и регионалните структури, регионална децентрализация, изграждане на центрове за икономическо развитие, строеж на жп връзка Видин-Кулата. Експертите на ДБ настояват "ин хаусът да стане забранена дума". Според тях само така ще има ефективна борба с корупцията.

От ДБ предрожиха още създаването на поземен кадастър, паспортизация на всички язовири в страната, както и въвеждане и активно използване на изкуствен интелект в сферата.

Около какво се обединиха експертите:

1. Разделяне на язовирите между различните ведомства в зависимост от това за какво се използват.

2. Общините, които нямат общи устройствени планове до края на следващата година, няма да получават финансиране на капиталови разходи. Това предложение срещна критика от представителите на БСП. Все пак обаче експертите приеха предложението на ПП. Освен това за отпускането на средства за ПМС ще отговаря НС, а не както досега МС. Тези решения ще се гласуват заедно с годишния бюджет.

Съдействие на общините ще оказва МРРБ.

3. Отделяне на средства от бюджета за събаряне на незаконни строежи. 

4. Одит и инвестиции във ВиК инфраструктурата. 

5. Промяна на Закона за обществените поръчки. Инженерингът ще е разрешен само в конкретни случаи, разписани в допълнително методическо указание.

6. Промяна на ТОЛ системата. Подобна точка беше приета и по време на преговорите за сектор "Транспорт".

7. Изменения на Закона за устройство на територията.

8. ДНСК да направи преглед на всички обекти, попадащи в обхвата на защитените територии. Ако има строежи в нарушение - да се предприемат законови действия.  Ако е необходимо да се разширят правомощията на ДНСК.

9. Създаване на цялостна кадастрална карта на страната.

10. Изработване на план и инвестиционна програма и инвестиционна програма за защита от ерозия на реките.

11. Преразглеждане на картата на общините и областите на база националното преброяване до края на 2022 г. и научни данни.

12. Пилотно обследване на извадка от панелни жилищни сгради.

13. Одит на строителните обекти от АПИ.

14. Отпадане на търговската тайна.

15. Повишаване на глобите за собствениците на стари сгради, които са и културно наследство.

16. Активна работа по въвеждане на второ ниво на местно самоуправление до края на мандата.

18. Спешно обследване на язовирите.

19. Забързано прилагане на стратегиите за развитие на регионите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови