Нова методика променя обезщетенията при смърт на пътя

OFFNews 12 август 2019 в 21:31 3072 0

Снимка БГНЕС, архив

Нова методика променя изчисляването на обезщетенията при смърт или увреждане на пътя. 

Проектът на методиката е изработен по поръчка на Държавния гаранционен фонд, като новият начин на изчисление на обезщетенията трябва да бъде приет до края на годината.

Предложението е обезщетенията да се състоят от два компонента - за имуществени и за неимуществени вреди. Компенсацията за неимуществени вреди ще е фиксирана - в зависимост от увреждането и роднинската връзка. 

За пръв път се въвежда и максимално обезщетение за неимуществени вреди на близки роднини от 80 000 лева при смърт. То обаче също може да бъде увеличено, ако има утежняващи обстоятелства - например е загинал единственият родител на дете.

Значително се увеличава тежестта на имуществените обезщетения - на база на разходите за лечение, загуба на доход в семейството и др. При тях обаче ще се изисква наличие на официални данни за доход.

Според Асоциацията на застрахователите при новата методика обезщетението би било по-високо или приблизително равно на сега изплащаните суми. Оттам дават пример, че ако е починал 49-годишен мъж, сега обезщетението би било 340 000 лева, а при новата методика близките му биха получили 323 337 лева - 180 000 лева за неимуществени щети - по 60 000 лева за съпругата и двете му деца, и 143 337 лева за имуществени щети - 27 686 лева за издръжка на съпругата, 51 694 за по-голямото и 63 997 лева за по-малкото дете. Всичко това обаче е при официален месечен доход на съпруга от 2000 лева. 

Според асоциацията на пострадалите при катастрофи обаче новата методика ще намали обезщетенията и ще е в полза на застрахователите.

"На пръв прочит, между 3 и 5 пъти по-ниски обезщетения ще получават пострадалите спрямо сега действащата съдебна практика. Чухте цифрата 80 000, най-високата, при положение че съдът в момента присъжда между 120 и 150 000 без лихвите", коментира Владимир Тодоров от асоциацията пред БНТ. 

От асоциацията обвиняват Гаранционния фонд и в прибързано обсъждане на методиката. 

Общественото обсъждане на новата методика ще започне в началото на септември. Тя трябва да бъде приета от Комисията за финансов надзор до 7 декември. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови