Нона Йотова: Млада актриса беше принудена да стане сервитьорка. За да унищожиш една страна, започваш с културата

OFFNews 25 ноември 2020 в 20:34 11406 0

Нона Йотова

"Познавам млада актриса, която бе принудена да стане сервитьорка. Да не превръщаме хората на изкуството в сервитьори и доставчици на храна. Искаш ли да унищожиш една страна, започваш с културата. Държавата трябва да носи отговорност за хората на изкуството, защото те градят нейното културно и духовно бъдеще."

Това заяви депутатът от „БСП за България“ Нона Йотова от трибуната на парламента по време на дебата за Бюджет 2021 в частта му за култура.

За 2021 година бюджетът на Министерството на културата се увеличава с 10 процента, само че съвсем скоро гледахме интервю на Томислав Дончев, който съобщи, че съгласно Резолюция на Европейския съюз всяка страна членка трябва да предвиди увеличение в бюджета за култура с 20 %. Това не е направено в Бюджет 2021. Увеличението от 10 процента е крайно недостатъчно, а разпределението по сектори не е направено върху ясна и принципна управленска рамка, каза Йотова.

Тя обърна внимание и на Закона за киното, като подчерта, че филмови дейци се обръщат със становища до министъра и до директора на Националния филмов център с много забележки, че не са съгласни с него.

Въпреки това, по думите й, никой не им обръща внимание, а и министърът е обявил, че в бюджета ще бъдат записани 26 милиона повече, които всъщност не фигурират в представения проект.

Никой от нас не участва в работната група, която от няколко години се занимава с този закон, въпреки че имахме желание за участие, каза още Йотова.

„Крайно недостатъчни са помощите за свободните професии – особено на фона новите мерки“, категорична е тя.

Йотова посочи, че хората със свободни професии у нас наброяват 70 000 и голяма част от тях не се осигуряват поради простата причина, че те нямат средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови