Нинова: Преговорите за правителство продължават и в момента (обновена)

БСП ще настоява за смяна на главния прокурор, закриване на специализираното правосъдие, както и промяна в структурата и правомощията на КПКОНПИ, каза лидерът на Столетницата

OFFNews 06 декември 2021 в 14:22 1724 0

Снимка FB/ Румен Радев, стопкадър

"Българската левица винаги е заставала против беззаконието и диктатурата в интерес на огромното мнозинство от хората, а не на малки овластени групи на задкулисието и корупцията", заяви президентът Румен Радев по време на консултациите за съставяне на правителство с представители на ПГ на БСП за България. 

Той допълни, че цени високата оценка, дадена от БСП, за служебното правителство и припомни, че именно от тази партия дойде предложението служебното правителство да продължи като редовно. 

"Обществото ни е дълбоко разделено социално с растящи неравенства (...) в резултат на порочния управленски модел до момента", заяви той и изрази надежда, че левицата ще помогне за промяната и ще бъде "силен социален вектор", от какъвто обществото има нужда.

Лидерът на БСП заяви, че партията разбира отговорността, с която е натоварена, както и нуждата от работещи парламент и правителство.

Корнелия Нинова подчерта, че първи приоритет за Столетницата ще бъде приемането на бюджета, за да може страната да се справи с трите кризи - социална, здравна и икономическа. По думите ѝ сега най-важно е да бъдат защитени хората от тези кризи и да се премине през зимата.

Нинова коментира, че трябва да се направи всичко възможно цените на тока за битовите потребители да не се увеличат от 1 януари догодина, както и да има пари за компенсации за повишаващите се цени на стоките, както и обезщетения за засегнатите бизнеси.

Приоритет номер две за левицата ще бъде прекратяването на корупционния модел.

Тя съобщи, че преговорите за правителство продължават и в момента.

Нинова заяви, че БСП ще настоява за смяна на главния прокурор, закриване на специализираното правосъдие, както и промяна в структурата и правомощията на КПКОНПИ.

Тя беше категорична, че проблемът в прокуратурата е системен и смяната на името на главния прокурор няма да е достатъчно, а ще е нужно и ограничаване на правомощията му, както и засилване на контрола върху него. 

След края на консултациите Корнелия Нинова съобщи, че вече се водят разговори за бюджета с представители на ПП.

Тя отказа да отговори дали ще заеме пост в следващия кабинет. Лидерът на БСП коментира, че до довечера трябва да бъде изчистена политическата страна на споразумението, а имената и министерствата ще бъдат обявени на по-късен етап. Тя заяви, че това ще бъде съобщено след обсъждане в Националния съвет на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови