Нинова: Няма да влизаме във властта през задния вход, ще спечелим изборите

"Едни искат да напуснат безпроблемно властта, други да влязат в нея, яхнали протестите"

OFFNews 26 септември 2020 в 14:18 3067 1

БСП няма да влиза през задния вход във властта за пет месеца, ще влезе през официалния за четири години, ако народът ни даде това право.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в политическия си доклад пред делегатите на 50-ия Конгрес на партията. Тя отново посочи, че този парламент е изчерпан и не може да гарантира стабилност на държавата. Изходът е нови избори, нова легитимност, добави Нинова. 

Председателят на БСП отбеляза, че ГЕРБ предлагат промяна в Конституцията, но, по думите й, това не е промяна, а поредната крачка към узаконяване на авторитарната власт. БСП ще се противопостави с всички сили на това посегателство срещу устоите на държавността. ГЕРБ няма да получат нито един глас от гласовете на ПГ на "БСП за България", посочи тя.

ДПС виждат изход от кризата в експертно правителство, гръбнакът на което да бъдат ГЕРБ и БСП, каза Нинова. Тя коментира, че в последните дни и Бойко Борисов казва, че това е най-добрият вариант за ГЕРБ, а "Обединени патриоти" също са побързали да се присъединят към този вариант.

"Тройната коалиция, която досега управляваше скрито, е готова да официализира съюза си уж в името на България, а всъщност за спасяване на статуквото и осигуряване на Борисов на комфортно оттегляне от властта", заяви Нинова. Кой им липсва в пъзела на този комфорт - БСП, каза Нинова и добави, че БСП няма да участва в този сговор.

Председателят на БСП коментира, че България се намира в тежка политическа, институционална криза, в криза на доверието от народа към управлението и на прага на страшна икономическа и социална криза. "Всяка партия, загледана в пъпа си днес, пропуска голямото - пропуска България", предупреди тя.

"Днес едни търсят безпроблемно излизане от властта, други, яхнали протеста, бързо влизане във властта, трети - как да бъдат балансьори на властта. Нашата цел е друга", заяви лидерът на БСП. Тя посочи, че целта им е да дадат стабилност на България, да гарантират сигурност и спокойствие на българите, да очертаят перспектива пред тях и да реализират правовата, демократична и социална държава. По думите й стъпките към тази цел са подаване на ръка на всички лявомислещи, социалноориентирани, прогресивни хора, непартийни, честни българи, родолюбци, създаване на много широк фронт от съмишленици за промяна на България, избори и убедителното им спечелване от БСП, и честно, неподкупно и последователно изпълнение на поетите ангажименти към народа. 

"Политика с грижа за хората, морал и организация - това е пътят към успеха ни за парламентарните избори", заяви лидерът на БСП. След четири години усилия и труд е време да получим този успех - победата на парламентарните избори - не за постове, а за лостове за промяна на България, добави тя. 

Какъв изход от кризата и промени предлагат десните? Оставка на Борисов и Гешев и промяна в съдебната система. Прекрасно - и ние искаме това и го искаме отдавна. Но къде бяха те, когато предлагахме изцяло друга философия на антикорупционно законодателство и съдебен контрол върху актовете на главния прокурор?", попита Нинова. 

"В Народното събрание часове наред бранехме от трибуната върховенството на закона, разделението на властите и взаимния контрол, както и налагане на съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. Никой няма право да отрича тези усилия на БСП и ПГ на "БСП за България".

Десните го правят - отричат тези наши усилия, фиксирани в остаряла антикомунистическа риторика, която младите по площадите изобщо не разбират. Промяна в съдебната система - да, но и ние искаме. Достатъчно ли е? Къде им е планът за икономиката, за образованието, за здравеопазване и за демография?", запита тя.

И изтъкна, че левицата първа е заговорила за корупцията и паралелната държава, заради които днес протестиращите са на улицата. Соцлидерката добави, че червените не искат да яхват протеста, но трябва да има обективна оценка за партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови