Нинова: Искаме обсъждане на Бюджет 2020 отсега. Готови сме с нашите предложения

OFFNews 13 август 2019 в 16:09 2148 1

Искаме обсъждане на Бюджет 2020 отсега. Готови сме с нашите предложения.

Това заяви на пресконференция в централата на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя обясни, че в последните дни е била изнесена притеснителната информация от НСИ и БНБ - има 90 нови милионери за една година според БНБ, 800 000 работещи бедни според министъра на труда и социалната политика и 1 500 000 българи живеещи под прага на бедността.

"Ножицата се разтваря и неравенствата се увеличават, не само в доходите, но и регионално в страната, отчете НСИ - средната заплата в София 1424 лв, в Благоевград - 700 лв. Разликата е два пъти и отгоре", обясни тя. Председателят на левицата допълни, че се задълбочават и регионалните различия, което води до обезлюдяване на региони, напускане на млади хора от страната, струпване в големите градове, откъдето идват и проблемите - трафик, застрояване на зелени площи, замърсяване.

Корнелия Нинова подчерта, че идват местни избори и целият информационен поток е съсредоточен в това коя партия кого издига и какви са интригите, противоречията и битките вътре в нея. Според нея сериозният въпрос обаче е как ще се развиват общините.

"Хората ги интересува дали ще има път от единия град до другия, дали ще работи общинската болница, водата ще поскъпва ли и дали ще се подобрява качеството ѝ. Тези въпроси минават през голямата политика", каза тя.

И наблегна, че в момента в Брюксел се водят преговори за новия Програмен период 2021-2028. Нинова обясни, че досега 39 общини в България са ползвали 840 мил. евро по Програмата за региони в растеж. По думите й има информация, че е възможно броят на тези общини да бъде намален за следващия програмен период, а и много по-малки български общини нямат реален достъп до европейските средства. "Това е още един фактор за задълбочаване на различията, но няма никаква позиция от страна на правителството как ще се развие този процес, как преговарят те по този въпрос и какви са техните намерения за национална политика за регионално развитие", коментира тя.

Лидерът на БСП заяви, че вероятно ще имаме повече средства за кохезионна политика, но как те ще се планират тук в България и как ще се отразят на общините никой нищо не казва. Според нея това са стратегически въпроси за развитието на България и за жизнения стандарт на българите, но политиците се плъзгат по повърхността в момента. по жълтите новини и интригите около местните избори, а не около същността. "Държавна политика се прави с ум и с грижа за хората, а не с ПР акции, на което сме свидетели често напоследък", категорична бе тя.

Нинова обясни, че в момента се изготвя проекта за бюджет на България за 2020г. в Министерството на финансите и вероятно той ще бъде копи-пейст на този от миналата година, пренаписан и сервиран в последния момент в парламента, претупан за една нощ, както сме били свидетели, и край. "Част от тези големи стратегически въпроси, които поставяме, трябва да намерят своето приложение в бюджета", каза тя и даде като пример Гърция - отпускат се 2000 евро на новородено дете; мислят за възстановяване на 13-та пенсия, отпускат се стипендии за майки студентки, за да стимулират младите семейства. Нинова припомни, че БСП многократно е предлагала подобни мерки и политики, но винаги са били отхвърляни с аргумент, че това е полулизъм. "Не, това е грижа и поглед напред.Искаме да поставим тези въпроси на сериозно обсъждане и затова предлагаме в следващите дни и седмици да започнем разговора за бюджета за 2020г., а не в последния момент. Ние сме готови с нашите предложения. нека да седнем и разумно да обсъдим", каза тя.

По въпроса за следващия програмен период на ЕС Нинова обясни, че левицата ще извика своите евродепутати и ще обсъди с тях важните за страната ни въпроси. "Призоваваме и другите партии да направят това", заключи Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови