Нинова дава на съд Борисов и всички, свързали името ѝ с Цанков камък

OFFNews Последна промяна на 22 август 2017 в 14:28 9422 7

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Корнелия Нинова

Чрез случая с „Цанков камък“ беше важно да се омаловажат усилията ни в битката с паралелната държава, да се отклони вниманието от нейните действия в този момент и от нейните кражби; да ни се отнеме правото да претендираме, че автентично и истински искаме да се справим с нея.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Според нея чрез въвличането на нейното име, има опит да се удари БСП. Тя припомни публично заявените от нея три действия. „Първо – писмо до главния прокурор, с което питам: „Във връзка с всички направени досега предварителни проверки, досъдебни производства, експертизи на документи, разпити на свидетели по какъвто и да е повод и начин, някъде излиза ли моето име? Получих отговора от прокуратурата, специализирано звено „Антикорупця” - че нямам нищо общо с този случай, подчерта Нинова и допълни, че пристъпва към второто действие.

Всички, които си позволиха да свържат моето име и БСП с „Цанков камък“, отиват на съд – от министър-председателя Бойко Борисов до подгряващата група говорители“, категорична бе тя. По нейните думи това е опит, освен да се промени политиката на прехода, да се промени и стилът. „Да се разбере, че в тази държава, когато кажеш нещо, направиш нещо и вземеш решение, ще носиш отговорност и за думите си, и за действията си“, каза още председателят на БСП.

Като трето действие Нинова припомни, че е изпратила писмо до австрийския посланик. „Припомних фактите, че проектът е финансиран от австрийски банки, проектиран, строен и контролиран от австрийски фирми и го помолих за съдействие - австрийската страна да се произнесе по твърдението на българския министър-председател участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои политици“, обясни тя. Нинова уточни, че в писмото е декларирала и, че БСП настоява за пълната истина по този проект, независимо кои политически сили и кои политици са замесени в него.

Получих отговор от австрийския посланик, в който се казва, че „следствените дейности по съдебно-наказателни деяния в Австрия се извършват от прокуратурата по компетентност и по следващо коректно правораздаване. Благодаря Ви за писмото от 15.08.2017 г. относно проекта „Цанков камък“ и мога да Ви уверя, че съм информирал по въпроса австрийските служби“, допълни лидерът на левицата. 

Според Нинова не може в политиката, за да отклоняваш вниманието от себе си, за да омаловажаваш политическия опонент, да хвърляш димки, а след това по някакви причини да се мълчи. „Защо мълчат сега? Надявам се министър-председателят сега да отговаря на въпроси – какво имаше предвид и кого, когато говореше за корупция в „Цанков камък“?, попита тя. Нинова е на мнение, че тази политика на прехода и този стил – да излизаш и да хвърляш нещо за корупция и после никакъв резултат, е довело до чувството за несправедливост у всеки български гражданин. „Ние искаме да променим този стил и да започнем от „Цанков камък“, коментира Нинова.

ГЕРБ ги е страх от антикорупционния закон на БСП, но той ще влезе в НС през септември

Корнелия Нинова подчерта, че действията на управляващите говорят за уплаха от антикорупционния закон на БСП. Тя заяви, че левицата е поела ангажимент за такъв закон и той вече е факт. Лидерът на БСП уточни, че той първо е бил изпратен на партийните структури за обсъждане, становище и предложения за допълнения и промени, а след това е предоставен за обществено обсъждане и е достъпен на сайта на партията. Тя поясни, че сега започва обсъждането и с професионалните гилдии – четвъртък (24.08.2017) със Съюза на съдиите; понеделник (28.08.2017) с Висшия адвокатски съвет; сряда (30.08.2017) с Върховния административен съд; четвъртък (31.08.2017) с главния прокурор и прокуратурата. Председателят на БСП допълни, че предстои да бъдат уточнени датите с Върховния касационния съд и с Академичната общност на юридическите факултети. „Финалната среща ще бъде с президента Румен Радев. След това, в началото на септември, на заседание на Националния съвет на БСП, окончателно ще бъде одобрен проектът, с направените предложения допълнително от обществените обсъждания и след това ще го внесем в Народното събрание, обясни Нинова. Според нея трябва да има алтернатива, а не само критика и за това, освен че БСП е заявила критиките си по проекта на правителството, е представила и свой законопроект. „Нека българските граждани, професионалните гилдии да преценят кое е по-добро. Важно е да има алтернатива и свободен избор, но целта да е да се приеме такъв закон, който наистина да доведе до съществена битка с корупцията, а не до илюзорна такава, на каквато сме свидетели във всичките години на прехода”, заключи Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4005

5

Йоана Цветанова

22.08 2017 в 17:02

Тук публикувам един коментар по темата , който много ми хареса. Злобно Алчно Женище !
Това си е то,популисткто БСП начело с другарката Корнелия Нинова…Лично Костов навремето я уреди като шеф на бордовете и приватизатор на "Техноимпекс" и "Техноимпортекспорт", а при другаря Станишев се отказа от СДС и вече като новоизпечена комунистка се облажи и с "Булгартабак".Сега е взела на концесия БСП заедно със всичките заблудени и още вярващи в червената идея свине и ги кара към кланицата , завещана от ортака и по далавери - другаря Гергов......Цялата шайка в партйната им върхушка са все такива охранени и нагушени с имоти червени олигарси кланещи се и вярващи единствено в парите и всастта.

4005

4

Йоана Цветанова

22.08 2017 в 16:47

Всички са чисти и неопетнени. Като момина сълза. Но другарко Нинова и другарю Балкански , защо са дадени милиард и 150 милиона за съоръжение , което се ползва само 50 дни в годината? Май е трябвало да се усвоят едни пари. А? Кога ще се възвърне тази инвестиция? Това не е ли корупция другарки и другари?