Нямам нищо общо с капъкулета, депесета и ГЕРБ (видео)

Реших да оттегля министрите на ИТН от правителството по две причини - финансовата политика в държавата и двойната политика по отношение на РС Македония, заяви Слави Трофонов

OFFNews 12 юни 2022 в 17:56 8572 7

Нямам нищо общо с капъкулета, депесета и ГЕРБ. Аз съм самостоятелен играч. Единствените хора, с които се съветвам, не са ми кукловоди, а са ми приятели, заяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в интервю за Дарик радио, което беше излъчено на живо и по партийната телевизия на ИТН 7/8 ТВ.

"Тези гранично-пропускателни пунктове са отговорност на други министерства. Аз нямам никаква информация и нищо общо. Как искате да ви отговаря на този въпрос, като не нося отговорност. Нито имам митничари на разположение, нито имам общо с Гранична полиция, нито ми е ясно", категоричен беше Трифонов след въпрос за лабораторията на Капитан Андреево и обвини водещият интервюто Константин Вълков в инсинуации.

Това е първата изява на Трифонов, след като стана ясно, че партията се оттегля от четворната коалиция. Той беше категоричен, че коалиционното споразумение е било нарушено по линия на Скопие и да оттегли министрите си е било единствената правилна стъпка за неговата партия.

"Кирил Петков и Асен Василев се самозабравят и не се държат адекватно. И трябва да бъдат спрени. Аз правя точно това", обясни още лидерът на ИТН.

Реших да оттегля министрите на ИТН от правителството по две причини - финансовата политика в държавата и двойната политика по отношение на РС Македония, обясни той.

Той беше категоричен, че не е провалил правителството.

"Аз просто съм изтеглил министри. За да се развали, трябва да има други действия и ходове. Аз не съм развалял нищо", каза още лидерът на ИТН. "Петков просто не спря да се опитва да ни прескача по отношение на казуса със Северна Македония. Говореше едно пред световни лидери, а тук – друго. Истината е, че просто лъжеше", подчерта бившият тв водещ.

"По отношение на Македония се води двойна политика – едната от МВнР, за която отговорност носи ИТН. А Весела Чернева дублира дейността на Теодора Генчовска и договаря падането на ветото с други европейски държави. Другата причина е финансова – държавата, според мен и според информацията, която имаме, е доста зле финансово“, обясни още лидерът на ИТН. Той не смята, че напускането на коалицията е било безотговорен акт.

Трифонов обясни, че при актуализацията на бюджета министерствата, за които отговаря ИТН, са били пропуснати.

"Тези хора не стават за това да се занимават с власт. Не стават да се занимават с управление на държава. Те трябва да стоят максимално далеч от властта. Това е мое мнение", каза още Слави Трифонов.

Той определи като най-големия компромис на ИТН, участието в едно правителство с БСП. "Те са част статуквото и аз съм наясно с цялата ситуация от промяната от 10 ноември 1989 г. Оттогава всичко е ясно за БСП".

Трифонов допълни, че целта на ИТН за участие в управлението е била да се въведат в действие решенията на организирания от тях референдум от 2016 г.

"Спечелихме избори, за които трябваше да поемем отговорност. Решихме да не се събираме с други партии, за да поемем сами отговорност. Тогава направих изявление, в което казах, че ако продължим да участваме в политическия живот, следващия път ще направя каквото зависи от мен, за да има правителство", каза още Трифонов.

Трифонов обрисува Кирил Петков като емоционален, а Василев като гъвкав. И разкри отношенията си с двамата съпредседатели на "Продължаваме промяната".

"В началото Кирил Петков и Асен Василев провеждаха отделни срещи с всеки един от партньорите. Аз се запознах с Кирил Петков в студиото на телевизията 7/8, където той рекламираше пробиотик - даже така съм го записал в телефона си "Кирил пробиотик". След това президентът го назначи за министър на икономиката и се видяхме, защото той изяви желание да участва в изборите и в евентуално управление, ако ги спечелим. Предложих Асен Василев да бъде министър на еврофондовете, Петков твърдо каза, че той трябва да е на финансите. Моето разбиране е, че спечелилата партия трябва да отговаря за тези постове. След това дойдоха с Асен Василев в офиса ми в НДК и проведохме разговор за това правителство. Напрежение нямаше - те са много гъвкави, флексабилни, говорят с желание нещо да се случи. Кирил Петков е по-скоро емоционален, Асен Василев е гъвкав в посока да стане нещото, което той иска."

"Има медии, които са много близки до Кирил Петков и Асен Василев. Нямам нищо общо с Ахмед Доган и не съм се виждал с него от много години - 15,16 сигурно", категоричен беше Слави Трифонов. "Като че ли четворната коалиция се появи с една цел - да престане авторитарното управление на ГЕРБ. Кирил Петков прави същото. "Продължаваме промяната" управлява като тях, същите са", смята Трифонов.

Управлението на ГЕРБ изкара хората на улицата, ние бяхме част от тези протести. И беше съвсем логично това време да свърши. Аз съм против този начин на управление и разбира се, че съм против тях. Проблемът е, че ПП приличат на тях като управление. Кирил Петков казва - това е моят министър, аз решавам... Той се държи авторитарно, допълни Трифонов.

Той определи като "пълни глупости" твърдения в медиите за връзки и зависимости на партията му с ДПС.

Има хора, които на мен са ми приятели, не кукловоди. Орлин Алексиев е мой приятел, да. Познаваме се с него от 20 години. Няма абсолютно нищо общо с цялата тази работа. Нямам представа с какво се занимава, какво прави. С него никога не си говорим за политика. Аз съм човекът, създал "Има такъв народ" и съм единственият човек, който може да каже заедно с моите колеги, сценаристите, какво се случва в ИТН. Няма никой друг.

Трифонов обясни, че се е посъветвал с депутатите от ИТН и те са дали своето съгласие, че е време да се излезе от тази коалиция.

Македония е един много силен емоционален казус за всички българи. Това е казус, който касае историята и съвремието на България, заяви Слави Трифонов. Ние първи признахме Македония като държава. Дадохме им танкове, винаги сме се отнасяли към тях като към наш брат. Българите винаги са били с огромно прекрасно чувство към тях. Над 100 000 от тях имат български паспорти, а при преброяването са 3000. Защо се страхуват да се нарекат българи, попита Трифонов. Аз съм си говорил с тези хора там, те са подложени на стрес. Докато Македония не приеме българите в Конституцията си и не спази Договора от 2017 г., ако зависи от мен, няма да стартира преговори за членство в ЕС, допълни той.

Кирил Петков води двойна политика по отношение на Северна Македония и в това съм убеден, категоричен е Трифонов.

Той коментира и въпроса дали би подкрепил експертно правителство:

Винаги съм се уповавал на експерти. Уважавам хората, които вършат работа. За мен единствената възможност е да свършиш работа добре и това могат да го направят експертите.

Той изказа благодарността си към министрите на ИТН. Заяви, че според него е рано да се говори за програмно правителство и трябва първо да се използват възможностите в Конституцията.

Лидерът на ИТН коментира и въпроса за законопроекта за КПКОНПИ и кандидатурата на Бойко Рашков за неин председател:

Опитът ми с БНБ е печален как действа ПП. Те смятат, че са прави, когато предлагат един човек. Не действат партньорски. Тази история с Рашков Кирил Петков я стартира, на другия ден каза, че не е вярно... Когато има коалиция тези неща трябва да бъдат обсъждани по един определен модел, категоричен е Трифонов. - Аз така и не можах да разбера защо Кирил Петков се държеше по този начин с Любомир Каримански, нямам никаква представа, допълни Трифонов.

По думите му, премиерът е заявил: Който и да е на БНБ, само да не е Каримански. Аргументите му били, че не го харесва и че "Каримански е леке", обясни Трифонов. И допълни, че това е бил последният му разговор с Кирил Петков.

Трифонов обяви още, че е категорично за влизане в еврозоната и за това "еврото да дойде в България безапелационно". Според него трябва да има мащабно разследване на източените 3 млрд. за Турски поток. Лидерът на ИТН каза още, че подкрепя санкциите срещу Русия и че според него Русия е заплаха за България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

12

fiki

13.06 2022 в 00:32

по виновен предател не бях виждал скоро

9347

9

Анализи

12.06 2022 в 22:12

Sask V, може ли да престанеш да мърсиш дигиталното пространство. Ако ще се мете ще бъде изметена мафията и крадците, които поддържаш. Прекалено си прост за да изкажеш умна мисъл.

5827

8

pisnamiotmutri

12.06 2022 в 21:48

Няма да коментирам маймуняка. Само ще кажа, че ако ИТН атакуваха ГЕРБ или ДПС дори 1/5 колкото ПП щях да повярвам, че имат мерак да чегъртат и да борят мафията. По делата всичко си е ясно пък нека селтакът националист с ориенталски наклонности да ми говори за морал. Той се е доказал, че е както каза Киро за каримански - ЛЕКЕ на ДПС на повикване.

900

4

нещото

12.06 2022 в 19:33

Г- н Трифонов един път се оказахте от управлението на държавата , втори път се отказвате...... Това вече е шизофренично......!

9347

3

Анализи

12.06 2022 в 19:16

Едва ли някой ще ти повярва, драги ми Слави. Другата алтернатива е да си безмерно глупав и да не осъзнаваш, че спъваш Родината. И от двете възможности печели мафията и статуквото.