''Някой не иска да бъдат обявени агенти на ДС преди изборите''

OFFNews 14 януари 2021 в 09:43 3867 0

Екатерина Бончева

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред реши да промени състава на Комисията по досиетата. Защо се случи това и ще попречи ли на нормалната работа, киоментира в интервю за сутрешния блок на bTV членът на комисията Екатерина Бончева.

Съмнителното и плашещото за мен е, че това се прави преди изборите. Аз виждам една доста сериозна заплаха те да бъдат опорочени“, каза Бончева. тя уточни, че вторият ѝ мандат вече изтича и професионалните ѝ планове оттук нататък са различни, но не ѝ е безразлично какво ще се случи с комисията.

„Законопроектът, който изисква промени в Закона за досиетата, е в две части. Едната е намаляване броя на членовете в комисията на пет души, което не е най-добрата практика. Аргументът е, че по този начин бюджетът ще се оптимизира. Първоначално бяхме 9 души, след това останахме 7, но 5 членове на комисията е нещо доста застрашаващо действията й“, обясни Бончева.

„Втората поправка е добра. Тя ще спре една противоречива съдебна практика, която ние така или иначе не следваме“, посоч тя.

Не мога да разбера защо е това бързане и това ме навежда на съмнението, че целта е да не бъдат обявени агентите на бившата Държавна сигурност преди изборите. Това не е само мое съмнение“, каза Екатерина Бончева.

Тя поиска Бойко Борисов да отговори на въпроса дали Красимир Каракачанов оказва натиск върху него, за да има възможност за управление в тази комисия. „Това е малко като политически COVID – не знаеш къде ще те удари и как ще реагираш“, коментира още тя.

Поправките все още не са приети в пленарната зала.

Поправките в т.нар. закон за досиетата бяха внесени в Народното събрание в края на 2020 г. от деветима депутати от ГЕРН и един от Обединени патриоти/НФСБ - Християн Митев. Тогава Митев коментира, че законопроектът закъснял, защото мандатът на комисията вече изтече, а обемът на работата ѝ предполага по-малък състав.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови