Насилието над жените да стане престъпление от общ характер, искат от БСП

Нинова: Ще предложим създаване на кризисни центрове

OFFNews 18 януари 2018 в 12:19 6417 1

„Внасяме предложение насилието в НК да се третира като престъпление от общ характер, досега то беше от частен характер и не даваше възможност да се преследва със способите на държавното обвинение“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

Като следващо предложение Нинова посочи създаване на квалифициран състав, с който се увеличават наказанията срещу лица, извършили насилие и особено в случаите на рецидив. „С тези предложения изпълняваме онези изисквания на Истанбулската конвенция, които очакват от държавите да приведат националното си законодателство в този вид“, каза още председателят на БСП.

По нейните думи това е първа стъпка от цял комплекс промени в законодателство. Тя заяви, че следващата седмица левицата ще продължи с предложение, което създава кризисните центрове във всички областни градове.

„Отново декларираме, че сме за всички мерки за борба с домашното насилие, както сме го правили в годините досега - с национални кампании, промени в законодателството, предложения за закони по тази тема. За нас е абсолютно неприемливо домашното насилие, във всичките му прояви, и затова предлагаме реално решение на тези проблеми чрез тези промени в българските закони“, категорична е Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12001

1

Севтопол

18.01 2018 в 13:38

Корнела, тебе кой те пита, кой ти иска мнението? Правителството прави бюджет, ТЯ прави алтернативен такъв. Правят закон за корупцията, ТЯ прави такъв на БСП. Сега ще прави софийска конвенция като алтернатива на истамбулската. Ами изчакай още 15-ина години, като станеш премиер предлагай каквото си искаш, поне тогава ще ти обръщат внимание.