Борисов освободи Фандъкова и Димитър Николов, заменят ги Дончев и Митов

Надявам се да не прочета заглавие, че е свалено доверие от тях, каза председателят на партията

Мая Младенова 11 май 2021 в 10:53 24024 0

Бойко Борисов освободи двамата си заместник-председатели в ГЕРБ – Йорданка Фандъкова и Димитър Николов - и сложи на тяхно място Томислав Дончев и Даниел Митов. Това, по думите му, е знак, че ГЕРБ е дясно и евро-атлантически ориентирана партия.
На днешното Национално събрание на партията бяха освободени още трима членове на Изпълнителната комисия – Красимир Велчев, Менда Стоянова и Пламен Нунев, както и почти целият Контролен съветМинистрите Деница Сачева и Костадин Ангелов влизат в ръководството на ГЕРБ (подробностите – по-долу).

Националното събрание се провежда онлайн. Събитието се излъчва в Youtube и Facebook и е с начало 11:00:

12:45

На финала на събитието Борисов отново говори от трибуната.

Кои са ни грубите грешки? На първо място винаги съм посочвал справяне с миграционната криза. (...) Не допуснахме масови фалити. Не допуснахме тотален локдаун (...) Неслучайно Коста Ангелов ми го искате всички за водач на райони.“

Докато тече словото на Борисов, президентът Радев обяви чрез съобщение до медиите състава на служебния кабинет.

12:34

Обновява се почти цялата Контролна комисия. От нея излизат Десислава Танева, Ирена Соколова, Андрей Новаков, Александър Ненков, Даниела Савеклиева, Емил Радев. Остава само Димитър Главчев. Новите членове са:

Михаела Крумова

Александър Иванов

Любомир Георгиев

Галя Желязкова

Полин Гълъбова

Любомир Перчинков

12:24

Осем нови членове, сред които министрите Деница Сачева и Костадин Ангелов, влизат в ръководството на ГЕРБ като членове на новата Изпълнителна комисия.

Досегашната 11-членна изпълнителна комисия става 15-членна. Трима от членовете са в нея по право – председателят Бойко Борисов и двамата нови заместник-председатели Томислав Дончев и Даниел Митов. Четирима от старите членове остават: Цвета Караянчева, Живко Тодоров, Даниела Дариткова, Тодор Тодоров. В комисията от днес влизат:

Йорданка Фандъкова

Димитър Николов (кмет на Бургас)

Иван Тотев (бивш кмет на Пловдив)

Деница Сачева

Тодор Кръстев (от софийската организация на ГЕРБ)

Илтер Садъков (от шуменската организация)

Вежди Рашидов

проф. Костадин Ангелов

Борисов с Тодор Кръстев (л) и Илтер Садъков (д)

12:01

Бойко Борисов предлага Томислав Дончев и Даниел Митов за заместник-председатели - на мястото на освободените Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Това щяло да е знак за позиционирането на ГЕРБ в център-дясното политическо пространство и символ, че партията има евро-атлантическа ориентация. Двамата нови заместник-председатели получават и място по право в Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Номинацията на Митов прерасна в политически нападки срещу президента Радев заради отношението му към Русия.

Даниел Митов

„Повече от 20 години съм в българската политика – като представител на българската десница. ГЕРБ трябва да заема ясни позиции и да стои на ясни принципи. С номинацията в мое лице има ясна посока къде стои ГЕРБ и каква ще бъде нашата политика, коментира от трибуната Даниел Митов. Той веднага започна с политически коментар, като цитира новината, че "българският президент е скрил (че е подкрепил - б.а.) декларация" от проведена вчера среща на Б-9 за осъждане на действията на Русия и прочете текста ѝ на английски.

"Ще направят превод на български - двуличието е в природата на тези хора. Едновременно флирт с Русия, но когато президентът Байдън говори на тази среща на Г-9, нямаш мъжество да кажеш "Аз не съм съгласен с тази декларация", включи се Борисов и продължи в типичен стил с дълъг коментар за външнополитическата ориентация на Радев.

11:55

Точка 4 е освобождаване на членове от Контролната комисия: Десислава Танева, Ирена Соколова, Андрей Новаков, Александър Ненков, Даниела Савеклиева, Емил Радев. От досегашните членове остава само Димитър Главчев.

11:45

Делегатите одобриха освобождаване на Менда Стоянова, Красимир Велчев и Пламен Нунев от Изпълнителната комисия.

Борисов посочи, че и тримата остават да работят за партията. Ето и коментарите му за трите смени:

„Краси Велчев – сърцат партиен боец, безукорно честен, депутат и председател на комисия в Народното събрание, една лоша дума не мога да кажа за него. Остава с цялото си сърце и душа в ГЕРБ, за да може да имаме и обновление, както и той е казвал много пъти.“

„Същото мога да кажа за Пламен Нунев. Направихме от Русе един прекрасен град. Загубихме изборите в Русе, нормално е да дадем път на нови хора.“

„Менда Стоянова е един от темелите на финансите.“ Стоянова отсъства от залата заради погребение, уточни Борисов.

11:34

Очаквано, Борисов обяви освобождаването на Йорданка Фандъкова и Димитър Николов като заместник-председатели на партията, като каза, че ситуацията с тях "изобщо не е" като при освобождаването на Цветан Цветанов. Двамата кметове остават в Изпълнителната комисия.

"Предстоят ни два тежки месеца срещу много пари, които са изправени срещу нас. Парите на олигархията. Аз направих недопустими грешки, които се отчитат като успехи пред европейските партньори", каза Борисов, без да конкретизира.

Борисов посочи, че като кметове на София и Бургас двамата заместник-председатели са постигнали много, но предстояли два тежки месеца до изборите. "Те остават от най-уважаваните, най-заслужените. Надявам се да не прочета заглавие, че е свалено доверие от тях. Обичаме ги, уважаваме ги, но партийната работа изисква ежедневно да присъстваш на събрания, да ги изслушаш по няколко часа. Ако Вие имате това време, веднага оттеглям предложението", заяви лидерът на ГЕРБ. Той добави, че иска да остави на Фандъкова и Николов "тези 3 години да работят повече за градовете си" и да "помагат за партийците".

В бургаската структура гласуваха против предложението, имаше и няколко въздържали се, но нито един 'за". Софийската структура подкрепи освобождаването на Фандъкова.

Предложението бе прието със само 16 гласа против и 46 въздържали се от 1037 гласували делегати .

11:27

Комисията по устава предлага промени в структурата на Изпълнителната комисия: в нея да влизат председателят на партията, двама зам.-председатели и 12 (вместо досегашните 8) членове. Предлага се и по преценка да бъдат назначавани регионални отговорници за по-добра координация, както и заседанията на местно и национално ниво да могат да се провеждат онлайн. Предложението е прието.

11:02

Събранието открива административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов. Досегашното ръководство и министри от ГЕРБ начело с Бойко Борисов са събрани в малка зала в НДК, с видео екрани от 29-те точки, от които ще има включвания от страната. Медии не са поканени. Официално, събитието се провежда онлайн заради пандемията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови