На първо четене: Мажоритарни избори няма да има (обновена)

Антония Чорева 15 юни 2017 в 12:45 8549 4

Снимка БГНЕС

След три часа дебати депутатите гласуваха и решиха, че НЕ приемат промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, с които се предвиждаше да бъде въведена мажоритарна система на избори. 

Законопроектът на ГЕРБ днес бе гледан на първо четене, а той последва след референдума на Слави Трифонов, на който „за“ бяха гласували 2.5 милиона българи.

ГЕРБ предлагат въвеждането на мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната.

„За“ мажоритарна система на изборите гласуваха само ГЕРБ и Воля и събраха 98 гласа, а „против“ бяха БСП, ДПС и коалиционният партньор на ГЕРБ – Обединени патриоти, които имаха 121 гласа, един депутат се въздържа.

Дебатът върна времето от зората на демокрацията с пространна реч на Георги Марков, сега депутат от ГЕРБ.

А в спора да се гласува ли мажоритарно или не се стигна дори до извода, че няма мажоритарни избори, а играят парите.

Изводът беше направен от депутата от БСП Александър Паунов, който даде за пример как се е гласувало на избори. Той се обърна пряко към вносителя на законопроекта на ГЕРБ Цветан Цветанов, за да му припомни как е бил избран мажоритарно във Велико Търново срещу известният проф. Андрей Пантев от БСП. „Цветанов би Пантев – когато играят много пари, няма мажоритарни избори“, каза Паунов. Той даде за пример и независимият депутат Георги Кадиев, който е популярен политик и който е събрал 2000 гласа на последните избори.

„Така че не се избират личности. Нищо мажоритарно няма в цялата работа, помислете, а не гласувайте като уловни войници“, призова Паунов.

Цветанов отговори от парламентарната трибуна, че спечелването на изборите в Търново е, защото е обикалял без да спре и в страната няма човек, който да е обикалял страната повече от него. „А Пантев пиехме си сутрин кафе с него в хотела, вечерта се връщам, той пак там“, каза Цветанов. А това, че вас ви местят, за да влезете като депутат, е друго. Всички избрани от ГЕРБ са номинирани на реално действащи политически структури, имат приеми дни и се срещат с избирателите и затова имат по-голям авторитет“, обясни Цветанов.

ДПС, с чийто гласове мажоритарният вот мина на правна комисия, а после се отметнаха от решението си, днес няколко пъти обявиха от трибуната, че са против предложения от ГЕРБ законопроект.

Рамадан Аталай каза: „Искам да обява, че ДПС се отказва от партийните си интереси в името на националните интереси. Представете си, че в този парламент влязат нарциси – имахме такива в предишното Народно събрание и сега имаме – аз не си представям как ще работи той. ГЕРБ предлага този законопроект с ясното съзнание, че няма да мине в тази зала. Те, ако разберат, че ще мине, ще напуснат залата“, каза Аталай.

Пламен Христов от партията на Марешки - Воля също обясни позицията им: „Ние сме твърдо за въвеждане на мажоритарния елемент за страната. И ние имаме идеи – внесохме наше предложение за изменение на Изборния кодекс, което обаче се различава от това на ГЕРБ, които предлагат 240 района. Ние предлагаме 31 многомандатни избирателни района. Така ще се спестят немалко средства за организирането на избори“, обясни депутатът от Воля.

По-късно Марешки потвърди новината от трибуната и покани всички на дискусия по техните предложения.
Коалиционният партньор – Обединени патриоти, които не бяха да едно мнение с ГЕРБ още при съставяне на правителството, също казаха своята гледна точка по законопроекта за промяна в Изборния кодекс. Николай Александров от Обединени Патриоти изтъкна, че мажоритарните системи в света се броят на пръстите на ръката му. Той даде за пример избора на Доналд Тръмп, който дори е имал по-малко гласове от противника си, но е спечелил изборите в САЩ. „Всеки може да се кандидатира като независим – тогава може да каже каква е мажоритарността му“, каза Александров.

Филип Попов от БСП, които са категорично против въвеждането на мажоритарна система и подготвят проект за смесена система, пък сравни: „Когато Алеко Константинов пише Бай Ганьо прави избори с Гочо и Бочо, системата е била мажоритарна. Там е описано какви са кусурите на тази система“, каза Попов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

4

aviatora

15.06 2017 в 16:47

Цв. цв. е един мръсен шмекер, коийто не е абсолютно никакъв, а една подлога на другаря Борисов, която го държи с няколко флашки записи и нищо друго!!! ЦВЕТАНОВ, КРЪГЛА НУЛА СИ!!! ЛЪЖЕЦ!!!

21061

2

рамбо

15.06 2017 в 13:30

Доста манипулативно ви е заключението че "няма мажоритарни избори, а играят парите". Мислите, че тогава без пари ще работят партии и депутати, така ли?

42249

1

Denis Rizanov

15.06 2017 в 13:25

Ничего.
Следващият проект, на магарешки - в залата!