На първо четене: Депутатите одобриха въвеждането на тол системата

OFFNews 26 юли 2018 в 13:27 1869 0

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за пътищата, които въвеждат тол системата. Планира се изграждането ѝ да започне догодина.

Текстовете предвиждат превозните средства с обща допустима маса до 3.5 тона да плащат за ползването на пътищата с електронни винетки. Те ще са за седмица, месец, три месеца и за цяла година, както досега. Въвежда се и уикенд винетка, която да важи от 12 ч. в петък до полунощ в неделя. Цената ѝ все още не е обявена.

Електронните винетки ще могат да се купуват с картово плащане или на терминали за самотаксуване.

За превозните средства над 3.5 тона тол системата ще работи на базата на изминатото разстояние. За изчисляването му ще има две възможности. Превозните средства с навигационна система ще използват нея, а за останалите ще важи маршрутна карта. За едно и също изминато разстояние ще се плаща различна сума, която ще зависи от състоянието на пътя.

Електронната винетка за леките автомобили трябва да бъде въведена от 1 януари догодина, тол таксата - от 16 август 2019 г. Засега е сигурно, че ползването на магистралите и републиканските шосета първи и втори клас ще бъде платено. Все още не е ясно за ползването на кои други пътища ще се плаща.

В началото на дебата по темата от БСП поискаха регионалният министър Николай Нанков да присъства, защото имали въпроси към него. Той обаче така и не дойде в Народното събрание.

По време на разискванията от БСП се усъмниха, че на 1 януари 2019 г. тол системата ще бъде документно и административно обезпечена. Според тях управляващите бавят въвеждането ѝ, а това обслужва определени икономически интереси. Социалистът Жельо Бойчев подчерта, че промените не са внесени от Министерския съвет, а от депутати от ГЕРБ и се гледат в последните работни дни преди лятната ваканция.

"Никой от БСП не спори, че трябва да се въвежда тол системата. Спорим и имаме претенция към АПИ, че не си върши работата", обясни Бойчев.

От ГЕРБ опитаха да успокоят атмосферата, като увериха, че се гласува само рамката на системата. Детайлите - като цените и обхватите - тепърва ще бъдат подложени на обществено обсъждане, увери депутатът Станислав Иванов.

ДПС видяха пропуски в законопроекта и гласуваха "въздържал се", но уточниха, че по принцип подкрепят въвеждането на системата. Депутатът Танер Али припомни думите на регионалния министър, че с нововъведението ще "има пари и за общини, и за пътища" и заяви, че 50-те млн. лева годишно от АПИ за общински пътища са недостатъчни и между двете четения трябва да се помисли по тази тема.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша