На косъм от дипломатически скандал: Заповед на МЗ за малко да скара България с Израел

Йорданка Веселинова 20 януари 2022 в 18:50 20417 6

Заповедта на здравното министерство за 10-дневна карантина за туристите от Сърбия, Северна Македония, Турция и Израел е могла да предизвика дипломатически скандал между София и Тел Авив. Това съобщи пред бТВ министърът на туризма Христо Проданов.

Причината е включването на Израел в списъка с рискови държави, което означава, че всички туристи трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен през последните 72 часа, или да останат под 10-дневна карантина. 

Тази заповед е срещнала отпор от посолството на Израел, откъдето настояли "да не бъдат третирани като втора и трета ръка хора", защото процентът на ваксинирани в страната е сред най-високите в света, както и защото в Израел вече се поставя и четвърта доза.

Нещо повече, Проданов заяви, че дипломатическото напрежение е продължило със заплаха, че България ще бъде сложена в черния списък за туризъм на Израел, ако има рестрикции за техните туристи у нас.

Министърът обаче поздрави МЗ, че преди въвеждането на новите ограничения е имало достатъчно време за обществено обсъждане и в момента такива рестрикции няма. Той поясни още, че ако заповедта влезе в сила, зимният сезон ще приключи предсрочно и обясни, че до момента граждани от тези държави са направили над 100 хил. резервации за следващите два месеца. 

Оптимистична прогноза 

Министърът заяви, че към момента сезонът върви доста добре и ако няма извънредна ситуация при петата вълна на коронавируса, той ще бъде значително по-добър от миналия. По думите му обаче едва ли ще стигне нивата от 2019 г. - преди пандемията.

Христо Проданов коментира и днешната позиция на СЗО, според която ограничението на пътуванията не повлиява на разпространението на вируса и призивът на организацията за отмяна на зеления сертификат. Той подкрепи първата теза и заяви, че отмяната на ограниченията за туристите би помогнала за подобряването на бизнес средата в туризма. Министърът обаче подкрепи зеления сертификат, който според него е гаранция за икономиката и възможността да не се затварят обекти. 

"Призовавам за строг контрол, но не и да се забранява достъпът на туристи от страните извън ЕС", заяви той и поясни, че под строг контрол визира изискването на зелен сертификат и негативен резултат от PCR тест.

Той настоя още при евентуални бъдещи ограничения мерките да бъдат налагани на всички икономически субекти справедливо.

Министърът каза още, че помощите за туристическия бранш и туроператорите в общ размер на двете програми от 36 млн. лв. са одобрени от ЕК. По думите му програмата ще стартира от 20 януари, а одобрените кандидати ще получат парите до средата на март.

Той съобщи, че ще настоява за обособяване на повече къмпинги в страната, но при спазване на всички изисквания. Проданов коментира, че по поречието на р. Дунав има много добри условия за такива и съобщи, че вече е разговарял с някои от кметовете на крайдунавските градове.

Гаранционен фонд за туристите до догодина

Министърът заяви, че се работи по създаването на гаранционен фонд, който да се пълни от вноските за туристически пакети за туроператорите. Парите от него ще се използват при отменени пътувания.

"България е единствената страна от ЕС, която няма такъв гаранционен фонд", коментира той.

По думите му създаването на такъв фонд ще даде допълнителна сигурност за туристите.

Проданов заяви, че за въвеждането му са нужни законодателни промени, заради което реформата може да е факт догодина. Той съобщи, че към момента проектът е във фаза обсъждане в работна група.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

21.01 2022 в 08:59

е какво като има? решили са хората да не им се тъпчат болниците.

като си ваксиниран, не си ламиниран.

ще се разберем, ние сме страна съд стратегически интерес в международния туризъм и ще се нагодим някак.

бабаитлъци и антисемитски коментари пробвай в лицето на израелски войник да направиш, да те ошамари. удобно е плюенето на топличко и скришно от къщи

2000

3

clinical

20.01 2022 в 20:54

Странна работа тая... кво кат имат 4та вакса?
Имат ли вчера (19.01.2022) 243000 случая или нямат? На седмична база имат 50к и отгоре.
Ние имаме ли критерии кой в коя зона да влезе при колко случаи?
Но е по-лесно да се наведеш, отколкото да отстояваш позиция. Показателно за цялото правителство...