МВР няма да си има нова фирма, но пък ще търгува с охрана и пожарогасене

Юлиан Христов 13 ноември 2017 в 16:00 10693 0

МВР няма да си има нова фирма, но пък ще търгува с охрана и пожарогасене

Ново държавно предприятие с принципал МВР няма да има, но затова пък дейностите по охрана и пожарогасене, които са вменени на вътрешното ведомство по закон, ще се извършват след сключване на договор.

Това става ясно от промените в Закона за МВР, които са внесени между първо и второ четене в парламента. Така на практика МВР ще се превърне в търговско дружество, като приходите от тези дейности ще влизат директно в бюджета му. 

Вътрешната комисия в парламента предлага изцяло да отпаднат текстовете от сега действащия закон, с които се дава зелена светлина за разкриването на ново държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги". Не е ясно какви за мотивите за зачеркване на идеите, които бяха част от т.нар. реформа "Бъчварова", още повече че в бюджетните разчети за следващите три години са предвидени по 10 млн. лв. годишно за издръжката на фирмата. 

Стартът на предприятието беше предвиден за 2017 г., но след това беше отложен за началото на 2018 г. поради липса на средства. Предприятието трябваше да "разтовари" МВР от някои неспецифични функции - като услуги, свързани с регистрацията на пътни превозни средства, разработване на програмни продукти за предоставяне на административни услуги в МВР, както и с отпечатването на бланки и образци за документи. 

Предложението за отпадането на предприятието е направено от депутатите от БСП и е подкрепено от комисията. 

В същото време обаче се доразвиват текстовете, с които МВР ще извършва охранителна дейности и дейности по пожарогасене срещу заплащане. Новото е, че в закона вече са прецизирани "клиентите" - най-вече държавни структури. По този начин се отваря вратата за държавен монопол в дейностите по охрана и противопожарни дейности, като се навлиза в сектора на частните услуги. 

Договор за охрана с МВР ще могат сключват стратегически обекти от значение за националната сигурност, сгради и имущество на БНБ и лагерите за бежанци. Нововъведение е полицаи да охраняват сгради на манастира „Свети Йоан Рилски“ и Бачковската света обител „Успение Богородично“, както и сгради на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

От новите текстове става ясно, че вече институции като БНР, БНТ, президентството, Народното събрание и Министерският съвет ще плащат за охрана от МВР. 

На фона на недостига на полицаи законът предлага изход от ситуацията, като се предлага тези дейности да се извършват и от наети по трудов договор лица. Към момента законът предвижда такава възможност, но само по отношение на държавната граница. Тук остава неясно с какви правомощия ще се ползват тези хора, в повечето случаи пенсионирани военни и полицаи, статутът на които обаче е приравнен с този на държавните служители в МВР. 

Подобни са и предложенията за дейностите по пожарогасене. Новите текстове предвиждат сключване на възмездни договори между МВР и "заинтересованите лица" за осъществяване на пожарогасителна и спасителна дейност и държавен противопожарен контрол. В списъка със "заинтересованите лица" влизат „АЕЦ Козлодуй“, „Мини Марица-изток“, „ТЕЦ Марица Изток 2“ и „Летище София“, сгради или части от сгради, ползвани от Българската народна банка. Тук отново е предвидено непопълнените в пожарната места да бъдат заети от назначени на трудови правоотношения лица. 

Приходите по договорите ще отиват директно в МВР. С новите текстове се утвърждава и порочната практика да се преливат пари между държавните институции за извършване на дейности без за това да бъдат провеждани обществени поръчки и без ясни критерии за харченето на бюджетни средства.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови