МВР иска допълнително 18 млн. лв. за обезщетения на служители

Юлиан Христов 06 април 2015 в 16:04 9964 2

МВР иска допълнително 18 млн. лв. за обезщетения на служители

МВР ще поиска правителството да отпусне допълнително 18 млн. лв. за изплащане на обезщетения на служители с прекратени трудови правоотношения. 

Парите са разделени по отделни секторни политики, като най-много средства ще бъдат заделени за напусналите системата служители в областта на борбата с тежката престъпност - 12 230 000 лв., става ясно от проект на постановление на Министерския съвет. За напуснали или пенсионирани гранични полицаи трябва да бъдат платени 1.8 млн. лв., за пожарникари - 2.3 млн. лв. Още 1.7 млн. лв. трябва да бъдат изплатени за напусналите администрацията по направленията информационно осигуряване и административно обслужване, медицинско обслужване и научни изследвания и разработки. 

Не е ясно защо исканите пари не са предвидени в бюджета за тази година, защото очевидно те касаят преустановени трудови правоотношения от миналата година. От полицейските синдикати коментираха, че за тази година не са предвидени допълнителни съкращения. 

В мотивите към постановлението от МВР отчитат, че към 28 февруари неразплатени задължения на структурите на МВР са в размер на 11 464 180 лв., а с утвърдените разходи за персонал в бюджета за тази година не могат да бъдат осигурени необходимите средства за изплащане на дължими обезщетения. 

Необходимите средства ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на централния бюджет. 

За 2015 година МВР има бюджет 1.031 млрд. лв. За сравнение в бюджета за 2014 г. планираните пари за МВР са били 999 556 млн. лв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови