МВР: Европа ни оцени, на прав път сме в битката с корупцията

OFFNews 11 ноември 2019 в 18:32 3542 3

Младен Маринов

Снимка пресцентър

Положителните оценки от европейските ни партньори доказват, че сме предприели правилна посока за последователни и целенасочени мерки по превенцията и противодействието на корупцията, заяви днес министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Той участва в организираната от ЮЗУ „Неофит Рилски“ национална научно-практическа конференция на тема „Системно-структурни подходи за подобряване на противодействието на корупционни престъпления в Република България“, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Противодействието на корупцията е основен приоритет в Програмата за управление на правителството на България, подчерта в словото си министър Младен Маринов.

Доказателство за това била приетата актуализирана Национална стратегия за борба с корупцията, насочена към развитие на антикорупционната система в страната и срещу корупцията по високите етажи на властта, свързана с лица, заемащи висши държавни длъжности.

Вътрешният министър се спря и на предприетите действия за ограничаване на проявите на корупция вътре в системата на МВР, „защото подобни прояви понижават доверието на гражданите в институциите, пораждат чувство за несправедливост, неравенство и безнаказаност и способстват за незачитане на установения правов ред“.

Въведена в действие е система от мерки за ограничаване влиянието на факторите, създаващи благоприятна среда за корупционни деяния, създаден е Вътрешноведомствен съвет за превенция и борба с корупцията, приета е Концепция за превенция и противодействие на корупцията в МВР, разработени са Методически указания за изпълнение на планираните дейности и за оценка на ефективността на работата по превенция и противодействие на корупцията, отчете министърът.

Идентифицирани са и областите с най-висок корупционен риск в системата - пътната, охранителната и граничната полиция, и обществените поръчки, към които са насочени основните усилия за противодействие на явлението.
Като основна антикорупционна мярка през 2018 г. стартира изграждането на Център за активен мониторинг в системата на МВР, чрез който ще се засили контролът върху дейността в рисковите сектори.

За недопускане на корупционни прояви сред служителите са предприети и сериозни организационни мерки. Създадени са условия за подаване на сигнали от гражданите и бизнеса за корупция, злоупотреба с власт и други незаконосъобразни действия или бездействия на служители от МВР.

По сигналите се извършват проверки и при наличие на данни за извършени корупционни деяния се предприемат съответните законосъобразни действия. Целта на проверките е не само да търсим решение на установените пропуски, но и да поощряваме отговорните служители, посочи още вътрешният министър.

Той обясни, че в областта на разследването на престъпления се провеждат съвместни инициативи с прокуратурата, както и практически обучения по места, активно е взаимодействието ни с ДАНС при провеждането на оперативно-издирвателните мероприятия за разкриване на корупционни прояви.

Министър Маринов припомни и активното участие на МВР в антикорупционни инициативи на международно и регионално ниво, особено в региона на Западните Балкани.

За противодействие на престъпленията, включително корупционните, по инициатива на България, е създадена регионална мрежа за засилено сътрудничество на структурите за вътрешна сигурност от България и съседните й държави (Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния), което се отчита като добра практика в европейски план. И в момента на граничните контролно-пропускателни пунктове се провеждат инициативи по международния проект „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“, като целта е да се повиши информираността и доверието на гражданите в дейността на полицията и администрацията.

Последователните и целенасочени мерки по превенцията и противодействието на корупцията получават положителна оценка в 4 поредни доклада по Механизма за сътрудничество и оценка, където Европейската комисия посочва МВР като пример за успешно прилаган секторен подход в тази област, отбеляза вътрешният министър.

Маринов припомни, че предвид постигнатите резултати в областта на противодействието на корупцията и организираната престъпност и реформата в съдебната власт Европейската комисия препоръчва мониторингът за България да отпадне.

В усилията по противодействие на корупцията институциите търсят максимално представителство и подкрепа и сред научните институции. Маринов благодари на Югозападния университет в Благоевград за организацията на настоящия форум и пожела на участниците динамични дискусии за подобряване на противодействието на корупционните престъпления и постигане на все по-значими резултати.

На форума присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-главният прокурор Иван Гешев, председателят на Конституционния съд Борис Велчев, депутати, проф. д-р Владислав Юруков - ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски“ .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

2

sawall

11.11 2019 в 19:37

Смешни смешки разправя този, а корупцията се протяга все по-високо и широко. Стъпки срещу корупцията ще има когато Доган, Пеевски, Цветанов и Борисов, и Цацаров делят килии с Петканов, Румен Петков и Филчев. Преди това - разправяй ги тези на други.

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

11.11 2019 в 18:53

Палежа на Q 7-цата, га сколасаха европартньорите ви да я оценят?
Баснята със самозапалванрто я разпрявай, га на първокласници та поканят да приказващ.
С голяма корупция са свързани пламъците, илиенско шофьорче.. Гледай само о труп да не се стигне след предупреждението..