МВнР: Най-голямото предизвикателство за вота в чужбина би бил втори тур на президентските избори

Ружа Райчева 22 октомври 2021 в 13:53 1224 0

Снимка Архив

Най-голямото предизвикателство пред Министерството на външните работи би било организирането на евентуален втори тур на президентските избори.

Това съобщи постоянният секретар на МВнР Иван Кондов, който отговаря за гласуването зад граница, на брифинг днес. 

По думите на Кондов приетата тази година промяна на Изборния кодекс за увеличаване на избирателните секции в чужбина би довела до трудности за външното министерство: 

"Ако се стигне до втори тур на президентските избори, трябва за много кратък срок да изпратим отново до тези секции бюлетини. ЦИК обмисля варианта да изпрати нови машини оттук, вместо да инсталира нов софтуер на старите машини."

Прогнозата на външно министерство е, че ще има 760 секционни избирателни комисии в 68 държави:

"В около 200 секции ще се гласува с машини, по наша прогноза ще са около 360 машини. Зависи от решението на ЦИК в колко секции ще се гласува с две машини. Подадени са малко над 56 000 заявления - очевидно откриването на автоматични секции е довело до спад на подадените заявления. На предишните избори имаше над 70 000 заявления, през април над 80 000."

Според Иван Кондов това би могло да бъде проблем за членовете на СИК, защото ще трябва да вписват избиратели на ръка.

Той посочи кои са потенциалните проблеми, с които МВнР може да се сблъска при организирането на вота зад граница:

"На първо място стои проблемът с назначаването на членовете на СИК. Както винаги молим това да се направи възможно най-рано. Второ, важно е партиите да предложат добре подготвени кандидати, които вече са участвали в организацията на изборите."

Иван Кондов изтъкна, че редовно получават обратна връзка от избиратели в чужбина, които се чувстват пренебрегнати от назначението на неподготвени хора. 

Той изрази притеснение, че епидемиологичната обстановка допълнително затруднява гладкото протичане на избирателния процес, което се комбинира с трудностите, произлизащи от сливането на парламентарните с президентските избори. 

"Тези избори 2 в 1 ни поставят пред специфични предизвикателства, министерството своевременно се готви за тях", каза постоянният секретар на МВнР .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови