Министър Захариева: Не виждам смисъл Агенцията за българите в чужбина да съществува в този ѝ вид

OFFNews 08 декември 2018 в 20:24 4862 2

Не виждам смисъл Държавната агенция за българите в чужбина да съществува в този ѝ вид, каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в интервю за предаването „Брюксел 1“ по BG on Air.

На въпрос дали ДАБЧ трябва да се закрие тя отговори, че политиката за българите зад граница не може да се затвори само в издаването на удостоверения за български произход.

"Агенцията в този ѝ вид наистина не виждам смисъл да съществува. Цялостната политика се развива всъщност в Министерството на правосъдието и приключва в президентството, така че няма нужда от друг действащ орган за това", посочи Захариева.

Във връзка с пакта за миграцията на ООН Захариева посочи, че незаконната миграция е глобален проблем и няма държава, която сама да може да се справи с това предизвикателство.

"Всяка държава може бъде източник, транзитна страна и дестинация на мигранти, каквато е и България например. И за първи път пактът за миграцията на ООН прави разграничение между законен и незаконен емигрант, но този документ е необвързващ. Това е все едно да направим една декларация. Но така или иначе България счита, че има неща в този пакт, които са добри в огромната си част, но и такива, които ни притесняват. Затова България взе решение, когато се гласува този пакт в ООН, да се въздържим, като изложим нещата, които ни притесняват, но да продължим да изпълняваме ангажиментите по другите договори, които имаме“, посочи Захариева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

2

Тихомир Томов

09.12 2018 в 14:47

Това защо не го видя , когато те набутаха в Министерството на Кривосъдието ?!

17156

1

aviatora

09.12 2018 в 09:10

Не виждаме смисъл и ти да моташ карчоли насам натам и да повтаряш думите на вожда си.