Министър Комитова: Проф. Герджиков от години защитава Артекс. Вероятно става дума за пари

OFFNews 18 юли 2021 в 10:45 17456 0

Служебният министър на регионалното развитие арх. Виолета Комитова предизвика на публичен дебат проф. Огнян Герджиков. Причината е репликата, която професорът отправи към служебния министър по повод строежа на небостъргача "Златен век" и обвини администрацията й, че спъва бизнеса.

Арх. Комитова обясни, че към строителната компания е предложен вариант през процедура в столична община за разрешаване на проблема. Вместо това от "Артекс" са влезли в съда. Казусът е имал решение по административен път, смята министър Комитова и предизвика проф. Герджиков.

Проф. Герджиков атакува нашето компетентно мнение като архитекти по отношение на срока за разрешенията за строеж. Ние сме се произнесли, че разрешението за строеж на "Артекс" се брои от 2010 година до 2020 година, като сме предложили най-добрите варианти за "Артекс", обясни в предаването "Денят започва с Георги Любенов" министър Комитова.

"Прилагаме поправката на закона с 10-годишния срок, която е приета през 2017 година, я прилагаме с със задна дата да се брои от 2010 г. в полза на инвеститора. Затваряме си очите, че в поправката на този закон няма преходни и заключителни разпоредби, не ни е казано можем ли да прилагаме със задна дата. Затваряме си очите, за да може "Артекс" да получи най-благоприятния срок за разрешение за строеж до 2020 г., защото ако го върнем на стария закон, на който е започнал, ще получи по-неблагоприятен краен срок. Твърдим, че крайният срок на това разрешение за строеж е от 2010 г. до 2020 г. и предлагаме на "Артекс" да се насочи към Столична община, където може да се извади ново разрешение за строеж за довършване на обекта. Но какво се случва - "Артекс" се насочват към съда", уточни тя.

Защо възниква тази ситуация със съдебната процедура, която се лансира от проф. Герджиков, пита Комитова.

"Първо, той е техен защитник от години и вероятно става дума за пари. Колкото по-дълго време стоим с една процедура в съда, толкова по-добре за юридическите съветници. Второ, може би има някакво усещане, че съдът ще разреши по-добре казуса на "Артекс", отколкото Столична община. Тука вече не мога да интерпретирам, но те имат път, от който да излязат от тази агония. В този смисъл наблюдавам изявленията на проф. Герджиков, моите уважения към него, той се ползва с доверието на много колеги, но той заобикаля въпроса в публичното пространство докога важи разрешението за строеж на "Артекс", смята Комитова.

Министър Комитова коментира и старата сграда, предвидена преди време за педиатрична болница. По думите й, сградата е отменена за строеж от 2004 г. Тя каза, че няма законови основания сградата да бъде построена в този вид.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови