Министър Явор Гечев взима студент в екипа си: Свежа мисъл да ни изкара от обувките

OFFNews 09 август 2022 в 15:21 2044 0

Явор Гечев

Снимка МЗ

Не очаквайте от мен реваншизъм, заяви министърът на земеделието

Студент ще стане част от екипа ми от началото на академичната година. Той ще има равни права с политическия кабинет и ще бъде възпитаник на един от специализираните университети в сектора на земеделието.

Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев при представяне на приоритетите в работата на ведомството и екипа си. Той уточни, че предстои да бъдат обявени критериите за избор. „По този начин искаме човек, който да ни изкара от обувките, да е необременената, свежа мисъл“, допълни още министърът. В екипа на Явор Гечев влизат заместник-министрите доц. Крум Неделков, Георги Събев и Валентин Чамбов.

„Единствен, основен приоритет в работата са земеделските производители и преработватели“, категоричен бе министър Явор Гечев. Той добави, че министерството няма да се лиши от качествени кадри, всичко добро започнато от предходния кабинет ще бъде запазено, а това което има нужда от промяна, ще бъде изменено. „Не очаквайте от мен реваншизъм“, отбеляза министърът.

„От първия ден половината правителство работи по казуса с ГКПП „Капитан Андреево“, за което искам да благодаря на всички представители на кабинета“, коментира аграрният министър. Той информира, че в момента положението е нормално и чакащи камиони няма. „Показахме, че има държава. Съдебните спорове могат да продължат, а ние имаме готовност да гарантираме нормалните процеси“, посочи още Явор Гечев. Относно лабораторните изследвания министърът заяви, че ще се спазват законовите разпоредби. И допълни, че е започнало едно добро начинание, но е трябвало още подготовка. Според него има малко повече ПР по темата. Министърът беше категоричен, че колони на граничния пункт не трябва да има.

Относно Стратегическия план министър Гечев посочи: „Нашата амбиция е той да бъде завършен през октомври като дейностите по него ще продължат в непрекъсната комуникация с Европейската комисия, а експертизата ще бъде водеща в процеса“. По думите му са необходими законодателни промени, които трябва да бъдат направени, за да започне прилагането му. „За съжаление тази дейност не е стартирала до настоящия момент. Това прави предизвикателството по-голямо, затова ще се работи на високи обороти“, каза още той. Министърът съобщи, че необходимите законови изменения ще бъдат подготвени и предадени на следващото редовно правителство. Според него ограничение е, че няма работещо Народно събрание, защото има необходимост от законодателни изменения по отношение на сектора.

Нека успокоим земеделците, че плащанията към тях, особено в тези трудни времена, няма да бъдат спрени“, увери Явор Гечев. Аграрният министър посочи, че има възможност част от Стратегическия план да започне да се прилага и без нормативни изменения, но това не е препоръчително. Той коментира още, че разписаното в Стратегическия план, ще е това, което държавата ще изпълнява в следващите 5 години, ЕС задава рамката, но държавите могат да се съобразят със специфичните си нужди. По думите му, в момента се мисли и по нов механизъм за подпомагане на сектора, като предстои следващата седмица да има повече яснота по темата.

„Няма да има проблем с изхранването на хората“, категоричен бе Явор Гечев. Министърът посочи, че реколтата от пшеница е добра, като се очаква тя да достигне около 6,5 млн. тона и не се предвижда кризисна ситуация. Според него заради продължаващата война в Украйна и износът на зърно, в България, Полша и Румъния се получава свръхпредлагане. „Имаме идеи и работим по различни хипотези за решаване на този въпрос, които ще бъдат коментирани с Европейската комисия“, съобщи той. Относно контрола върху пшеницата, която се внася, Явор Гечев информира, че се обмислят допълнителни мерки в тази посока.

Земеделският министър заяви още, че ще се направи всичко необходимо за осигуряване на дървата за огрев на населението. По думите му има известно забавяне с добива на дървесина, но сега е моментът, в който може да се реагира. И уточни, че заради енергийната криза, се отчита увеличаване в търсенето на дървесина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови