Местан след речта на Симеонов: Превръщате ДПС в новите евреи на 21 век

Нели Чолашка 11 март 2015 в 12:29 5820 10

Лютви Местан

"Трябва ли да сложа днес символа еврейска звезда на ревера си, за да придобия конкретен образ в представата ви за ДПС като за новите евреи на България в 21 век?"

Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан в отговор на провокативна реч на председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Симонов отново си позволи да нарече "част" от ромите "човекоподобни" и обвини ДПС, че след отдръпването на българските турци се опитват да използват ромите.

ДПС напусна пленарната зала в очакване да се появи лидерът им Лютви Местан, който да защити честта на партията.

"Знаем какво цели тази нацистка по същност технология на изграждане на образа на злото", обърна се Местан към Патриотите. 

Той поиска от премиера Бойко Борисов да се разграничи от днешното ксенофобско изказване на Симеонов. "Борбата с езика на омразата не се води с премълчаване на тези грозни, недопустими за европейска и евроатлантическа България явление", призова лидерът на ДПС.

Относно темата на днешното заседание - избора на Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи на мястото на подалия оставка Веселин Вучков, Местан се обърна към Бъчварова:

"Първо, как ще изпълните една абсолютно невъзможна задача да изтръгнете ДПС от МВР и специалните служби? Как се изтръгва нещо, което го няма, не от ръководните позиции, а възможно най-ниските нива? Каква е целта на тази мащабна операция, не стана ли ясно с последните решения на министър-председателя, че този мит е мъртъв, защото никога не е отстоявал действителността".

Отговори му съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев, който каза че никой не видял в избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС представител на българските турци, мюсюлмани и либерали.

"Заплахата за националната сигурност са двете лица на ДПС, за да бъде обслужена мафията в МВР и службите", атакува Кънев.

Реагира и съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов:"Нима, Местан, изнасилвачът на осемгодишно момче е нормален човек, може би е хуманист, изнасилвачи на 80-годишни жени по селата, нима това са нормални хора. Може би ще ги нарече човеколюбци и крайни либерали. Това са онези хора, които убиват от чувството за безнаказаност".

Той напомни на лидера на ДПС, че думата "ксенофобия" означава да мразиш чужденеца. "Може би се чувствате чужденци", обйрна се Каракачанов към ДПС.

Гроздан Караджов от Реформаторския блок пък каза на местан, че е смешно изговорените обвинения да излизат именно от устата на Местан.

"Това е един лицемерен политически език, който вие маскирате зад едно привидно правилно граматическо подреждане. Никого не може да подведете. Не сме наивници. Между ДПС и българските турци няма знак на равенство, ето защо изтръгването на ДПС калинките е първа и основна задача на това реформаторско мнозинство", обърна се Караджов към Местан и допълни "Вие сте разпалвачът на ксенофобията".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!