Медиана: 7-партиен парламент; ПФ, ББЦ, РБ и Атака влизат

OFFNews 02 октомври 2014 в 12:50 10547 22

Кольо Колев. Снимка: Сергей Антонов

Най-вероятната конфигурация е 7-партиен парламент и много проблеми, за която и да е партия при опита да състави парламентарно мнозинство, обяви днес на пресконференция директорът на социологическата агенция "Медиана" Кольо Колев.

Според него "сигурни участници в следващия парламент са шест партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт, България без цензура; Реформаторски блок. Към настоящия момент, „Атака“ също има сериозни шансове да преодолее 4%-ната бариера. „АБВ“ е близо да бариерата, но към 1 октомври данните показват малки шансове да прескочи".

Според прогнозата на "Медиана" при около 3,2 милиона гласували ГЕРБ би получил 31 на сто от гласовете в урните, "БСП лява България" - 21 процента, ДПС - 13,2 на сто, "България без цензура" - 7,5 на сто, Патриотичният фронт - 7,1 на сто, Реформаторският блок - 6.8 процента, а "Атака" - 4,5 на сто, АБВ- 3,7 на сто. Прогнозите се отнасят за гласоподавателите в страната и не отчитат гласовете от чужбина.

Последният сондаж на "Медиана" е реализиран с 1000 пълнолетни в периода 25 септември – 1 октомври 2014 г. Проучването е реализирано със средства на самата социологическа агенция.

ГЕРБ ще получи най-много депутатски места, но е малко вероятно да са повече от 90. Съответно, ще трябва да търси 3-4 партийна коалиция, „голяма коалиция“ (с БСП, ДПС) или да направи опит да състави правителство на малцинството, твърди Кольо Колев.

Връщането и на двете големи партии (БСП и ГЕРБ) на власт се вижда от мнозинството избиратели като неприемливо – лошо или дори „катастрофално“. За възможното връщане на ГЕРБ на власт такова е мнението на 40 % от избирателите; за БСП – 42 %. Тези данни показват и огромните проблеми с общественото доверие, които би имала всяка от двете партии при опит да съставят парламентарно мнозинство и правителство, коментира още Кольо Колев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!