Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Манолова отиде лично в Булгартрансгаз, за да поиска документите за ревизия (обновена)

Отказали да им ги изпратят, защото скенерите не работели

Йорданка Веселинова 23 април 2021 в 17:00 11413 1

Снимка архив

Мая Манолова и още четирима депутати от Комисията по ревизия отидоха в  Булгартрансгаз, за да поискат лично документите, които им били отказани от дружеството под предлог, че не могат да бъдат електронно изпратени, защото скенерите не работели.

В дружеството отидоха Явор Божанков от БСП, Георги Георгиев от "Има такъв народ", Калоян Янков от "Демократична България" и Андрей Вълчев от "Изправи се! Мутри вън!". Не присъстваха представители на ГЕРБ и на ДПС.

"Булгартрансгаз в каменната епоха ли се намира, или в 21 век", попита Калоян Янков.

Комисията изисква документи за проектите на договори от проведените обществени поръчки, отчети за извършеното строителство до момента, плащанията по газопреносната система и други документи, съгласно стартовия списък за ревизията, който комисията одобри на първото си заседание на 21 април 2021 г.

Очакваше се в 16 ч. депутатите да се срещнат с изпълнителния директор на дружеството Владимир Малинов, той обаче закъснявал, заради проточила се среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. 

"Нямаме по-важна работа от тази, която ни постави Народното събрание", заяви още Манолова.

Докато чакаха Малинов, се обади Дани Каназирева от ГЕРБ, която се оплака, че не са я поканили. "Тя отказа да присъства, защото се прибирала за Пловдив, сега явно са ѝ се обадили, за да ѝ поискат сметка, че не е тук или че не ни е спряла."

Около 17 ч. срещата започна, като на нея дойде и Теменужка Петкова. Тя заяви, че "не вижда представители на ПП ГЕРБ" и попита "как е направен подборът на хората, които ще присъстват на срещата".

Междувременно както представител на Булгартрансгаз и Теменужка Петкова, така и секретарката на Малинов, настояваха и излъчването във Фейсбук да бъде спряно.

"Физически е невъзможно в посочения срок - до 26 април, да Ви предоставим исканите документи", заяви Малинов, и допълни, че архивът на дружеството не е дигитализиран.

Той допълни, че срокът, поставен от Комисията, не е реалистичен спрямо исканото количество информация.

Петкова пък определи посещението на депутатите като действие на "опозиция на силата". Министърът в оставка заяви, че Манолова се държи като "прокурор" и "разследващ орган".

Петкова каза още, че документите ще бъдат изпратени "когато - тогава", защото "до 26 април 800 хил. страници няма как да бъдат сканирани".

Срещата се превърна в размяна на обвинения: "Вие свикнахте с комфорта на миналия парламент, в който никой за нищо не питаше", заяви Манолова, а Петкова ѝ отговори, че те пък "са свикнали с комфорта на улицата". "Улицата сега е в парламента, слава богу", отговори ѝ председателят на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!". След това тема на спора стана името на комисията, което според Петкова тръгва с убеждението за нарушения.

В края на срещата енергийният министър заяви, че "приключи разследването", а Манолова ѝ отговори, че то "тепърва започва".

Решение за това как и кога ще бъдат представени исканите документи ще има по-късно днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

1

Човека

24.04 2021 в 13:54

"Физически е невъзможно в посочения срок - до 26 април, да Ви предоставим исканите документи", заяви Малинов, и допълни, че архивът на дружеството не е дигитализиран."
Мда, нищо не е дигитализирано. Точно както го искаме в ГЕРБ.
Физическата неспособност да се намери, получи и обработи чувствителната информация за управлението на държавата е добре проектиран и гарантирано работещ приом.
 
X

Подкастът на OFFNews