Манолова: Харчи се богато за близките до властта фирми, а до обикновените хора не стига нищо

Правителството всява паника и ужас, което се дължи на неадекватната организация на здравната система, смята председателят на ''Изправи се.БГ'' и призовава за безплатни PCR тестове

Александра Маркарян 24 октомври 2020 в 15:03 2411 0

"Харчи се богато за близките до властта фирми, а до обикновените хора не стига нищо. Вместо основната цел да е подкрепа на малките и средни бизнеси и обикновените хора, се готви актуализация на бюджета за пътища и магистрали, в т.ч. и такива, които да се строят от следващи правителства." Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова пред медиите във Видин, където днес откри офис на организацията.

"Правителството всява паника и ужас, което се дължи на неадекватната организация на здравната система. Няма PCR тестове при личните лекари, чакат ги вече втори месец. Хората не могат да си позволят разход от близо 500 лв. за домакинство, заради което не се изследват, а така заразата се разпространява. Видин няма лабораторията за PCR тестове, а масово в цялата страна хората съобщават, че няма противогрипна ваксина", допълни Манолова.

Тя призова за осигуряването на безплатни PCR тестове за всички български граждани, които се нуждаят от тестване, и определи липсата на специалисти, в това число лекари, медицински сестри, като личен провал след 11-годишно управление на Бойко Борисов и ГЕРБ.

Манолова посочи, че заповедите на Министерството на здравеопазването са незаконни от гледна точка на Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения, където формулировки като "нови COVID зони" няма.

Основният проблем на хората е ниските доходи и повишаването им е основен приоритет на „Изправи се.БГ". Целта му е 1000 лв. минимален месечен доход за работещ човек чрез гъвкаво работно време и справедлива минимална почасова ставка и преизчисляване на всички пенсии на база осигурителен доход от 2017-2018 г. Манолова даде за пример Румъния, с която България имаше равни показатели през 2007 г. Тя няколко пъти драстично увеличи пенсиите и минималната работна заплата, но това не "счупи" държавата, отбеляза тя.

Относно невзетите заплати на работниците от "Титан" - Видин Манолова заяви, че са запорирани няколко имота и един самолет на фирмата. Ако не изплати задълженията на хората, отново ще преминем към процедура по обявяване в несъстоятелност на "Титан". Или да си платят, или да оставят да им се продадат имотите, или процедура по несъстоятелност, каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови