Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Манолова: Борисов е с червен картон. Не той, ние решаваме - партиите на протеста

OFFNews 07 април 2021 в 14:55 6482 0

Лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова се присмя на предложенията на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за конституционни реформи и свикване на Велико народно събрание.

Във видеообръщение, излъчено по фейсбук, тя категорично отхвърли новата оферта, която беше пусната на днешното заседание на Министерски съвет.

"Този човек не разбира, че не е в позицията да определя дневния ред нито на Народното събрание, нито на българския народ. Народът му показа червен картон и това, което се очаква от него, е да изпълни конституционната процедура - да внесе предложение за кабинет. Тогава ще стане ясно, че той е в пълна изолация. Че никой не иска Борисов за премиер, нито модела, по който той управляваше. Конституцията за втори път се превръща в средство в ръцете на Бойко Борисов да задържи властта си, да продължи незаконно, извън правилата, още малко да е премиер. Той така и не разбра, че за да се започне процедура за приемане на нова Конституция, е необходимо да има конституционен проект. И питам аз: Какво Борисов възнамерява да промени в държавното устройство? Може би ще запише в чл. 1, че Бойко Борисов е премиер до живот? Това ли е предлаганата от него промяна?", попита тя. 

Манолова подчерта, че тепърва ще има конституционен дебат и съдебна реформа.

"Но дали тя ще изисква Велико народно събрание, ще решим ние, тези, които сме първа политическа сила в парламента - партиите на протеста", добави тя. 

Според нея този път Конституцията "няма да се прави от безхаберници, на тъмно и за една нощ".

"Опитът на Бойко Борисов е да остане премиер до свикване на Велико народно събрание. Абсурден и неадекватен опит! Той сега се сети да говори за стабилност. В какво България е стабилна? Стабилна е в бедността, световните рекорди по смъртност, стабилна е в корупцията и в липсата на свобода за медиите. Всичко това повече не трябва да бъде стабилно, изисква реформи", каза още Манолова.

Тя посочи, че според Конституцията, ако Борисов не излъчи кабинет, това право отива при втората политическа сила - "Има такъв народ" на Слави Трифонов и призова да се изчакат действията на тази партия.  

"Ние отдавна сме казали, че наши естествени партньори са "Има такъв народ" и "Демократична България". Така че ние ще координираме нашите усилия и ще вземем решение накъде се върви", добави лидерът на "Изправи се.БГ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!