Манифест срещу езика на омразата подписаха дипломати и интелектуалци

OFFNews 16 февруари 2019 в 20:33 2792 0

Снимка Пресцентър - МС

Манифест "Заедно срещу езика на омразата" бе подписан днес в Министерския съвет от представители на дипломатическите мисии на държавите членки на Международния алианс за възпоменание на Холокоста и хора от академичните среди.

Посланието на манифеста е да се запази свободна от омраза и нетолерантност среда.

"Обединени, ние дефинираме нови правила, сред които няма място за расизъм, за ксенофобия и нетолерантност. Това е тежка битка, която се води всеки ден и не трябва да се отказваме", заяви Ирит Лилиан, посланик на Държавата Израел в България, цитирана от БТА.

"Вероятно знаете нашата поговорка, че някой, който спаси една душа, спасява целия свят", отбеляза посланик Лилиан и попита: "Ние можем ли да бъдем спасени, може ли нашите национални и индивидуални души да бъдат спасени, да запазим общи ценности?".

По думите на посланика трябва да научим децата си, че са уникални човеци, че в миналото никога не е имало деца като тях. Да ги научим да не вредят на друг уникален също като тях човек.

"Тези, които се опитват да ни накарат да мразим, са лоши. Тези, които се опитват да направят обратното, трябва да бъдат приветствани", каза посланикът на САЩ Ерик Рубин.Той допълни, че омразата не може да породи друго освен омраза, любовта може. 

„Специални благодарности към кмета на София Фандъкова и заместника ѝ Чобанов, които направиха всичко по силите си в отговор на злощастното събитие, планирано за днес (Луковмарш - б.р.). Те са пример за позитивно управление с позитивни цели пред лицето на омразата”, коментира от своя страна посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин.

На събитието бяха оповестени данни от изследване на Евробарометър, според което повече от половината граждани на ЕС не знаят нищо за Холокоста, не е малка и тази част, които отричат съществуването на Холокост. Като положително беше отбелязано, че страната ни официално прие дефиниция срещу антисемитизма и има национален координатор за борба с антисемитизма - Георг Георгиев - заместник-министър на външните работи.

Според присъстващите на днешния форум е много притеснително, че има Луковмарш, но смятат, че е добре, че има и анти Луковмарш, което показва, че има баланс в обществото.

Георгиев смята, че омразата не може да бъде борена с друга омраза. Според него българският народ, макар преживял и мрачни времена, е запазил в себе си оная искра на разбиране защо трябва да бъде толерантен. Грозно маргинални елементи се появяват и мърсят нашата среда, но те са тук, за да ни напомнят къде не трябва да се връщаме, допълни националният координатор за борба с антисемитизма.

Няма как с езика на омраза да вървим напред – нито в личния си път, нито в историята. Затова политическата битка на днешното време е битката на истината. Затова казваме „не” на омразата, „не” на ксенофобията, „не” на антисемитизма - защото те ни пречат да вървим напред”, каза Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на министър-председателя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews