Македонският външен министър: След изборите ще имаме нормална комуникация с България

OFFNews 03 април 2021 в 18:35 3841 0

"Знаейки, че има достатъчен потенциал в двете държави, за да се върнем към тази нормалност и рационалност в комуникацията, аз съм голям оптимист, че от понеделник започваме с друга, по-различна динамика на комуникация с България", заяви заяви министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, цитиран от в. "Слободен печат".

По думите на Османи ще стане възможно на предстоящите през лятото срещи на върха на ЕС да се постигне консенсус по отношение на преговорната рамка и провеждане на първата междуправителствена конференция. Министърът каза това, отговаряйки на журналистически въпроси на пресконференция днес, предаде БТА.

Османи посочи, че като политик е преминал през няколко изборни процеса и знае, че изборите винаги "отвличат" редовните политически процеси и повдигат емоциите на високо ниво, с което, по думите му, се губи рационалността и няма нормална комуникация.

"Това ме прави оптимист, че след този изборен процес, който се провежда в България, ние ще се върнем на една нормална комуникация, рационален дебат, към едно разглеждане на нашите позиции и по-голям фокус към бъдещето отколкото към миналото", каза Османи.

Попитан дали очаква по-позитивни отношения с България след изборите, Османи изрази увереност, че това е възможно. "Мисля, че най-добрата стратегия е да започнем с въпроси, които ни сближават, които създават доверие, за да може след това в една обстановка на взаимно доверие да решаваме и въпросите, по които имаме различия. Убеден съм, че от понеделник влизаме в нова динамика на комуникация, в която фокусът ще бъде върху рационалността, а не върху емоциите", подчерта той.

По отношение на това къде ще гласуват българските граждани в Република Северна Македония, Османи каза, че те ще гласуват в своите дипломатически представителства и консулства и в пет изборни центрове в Скопие, Щип, Струмица, Битоля и Охрид.

"Искам първо да пожелая успешни избори в Република България утре с колкото се може по-малко последици за здравното състояние на гражданите, имайки предвид, че всичко е по-трудно и по-сложно. И ние имаме такъв опит, че е много трудно логистично, организационно да се организират избори по време на пандемия. Пожелаваме колкото се може по-бързо формиране на институциите с цел създаване на една институционална предвидимост, която ще ни помогне за превъзмогване на различията в периода, който предстои", каза Османи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови