Мая Манолова предлага омбудсман във всяка община с над 10 000 души

OFFNews 23 април 2018 в 20:57 2502 0

Снимка ombudsman.bg

Омбудсманът Мая Манолова и Националното сдружение на местните обществени посредници в Република България внесоха в деловодството на Народното събрание проект за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, регламентиращ избора и правомощията на обществените посредници в българските общини.

Това стана след обществена дискусия, организирана днес в парламента, на която бяха обсъдени възможните решения за облекчаване процедурата на избор.

По време на дебата законодателните промени бяха преработени на място, тъй като се взеха под внимание и предложенията на участниците във форума.

В законопроекта, подготвен от Манолова, се предвижда общините с население над 10 000 души да избират обществен посредник с обикновено мнозинство, а не както беше досега - с квалифицирано 2/3 от общия брой на общинските съветници при вземане на решение.

Освен това всяка община трябва да получи целево финансиране от държавния бюджет за обезпечаване работата на местния омбудсман, което би гарантирало и неговата независимост.

В предложението са разписани още продължителността на мандата на обществения посредник, редът за отчитането на годишната му дейност пред общинския съвет, който го избира и освобождава, правомощията му и основанията за предсрочното му освобождаване.

Най-добрият вариант за защита на правата на гражданите е мрежата на омбудсманите - националния и местните. Тази мрежа има доста дупки, защото от 245 общини само в 14 има избрани обществени посредници, каза Мая Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews