Кристиян Вигенин: Благодаря, не искам да съм евродепутат

OFFNews 20 март 2019 в 16:15 4612 1

Снимка bsp.bg

Бившият външен министър и настоящ депутат от БСП Кристиан Вигенин оттегля номинацията си от червената листа за предстоящите европейски избори.

Новината съобщи той във Фейсбук. Вигенин уточнява, че за решението си е уведомил лидера на партията Корнелия Нинова, то няма нищо общо с последния пленум на БСП, който издигна Елена Йончев за водач на евролистата. 

В текста му се казва: 

Уважаеми социалисти,
Скъпи приятели,

Бих искал да се обърна към вас с няколко думи по повод предстоящите избори за Европейски парламент.

На първо място - с думи на благодарност към тези близо 100 общински и районни организации, които са издигнали кандидатурата ми за член на Европейския парламент. Да получа номинации от 1/3 от организациите на БСП без да съм провел нито един телефонен разговор, без да съм поискал предварително подкрепа от никого, за мен означава много. Приемам го и като оценка за работата ми досега, и като доверие в аванс. Особено ме докосна фактът, че съм получил номинации от всички организации от област Благоевград - областта, която представлявах в Народното събрание в предишния мандат. Тези номинации поставят точка на всички спекулации и показват отношението на социалистите към мен. Нека знаят, че където и да съм, могат да разчитат на моята подкрепа и съдействие. Ценя високо и факта, че получих масова подкрепа от социалистите в сегашния ми избирателен район, който представлявам за втори път - Ямбол. Много от тях изрично подчертаваха, че не трябва да разбирам номинирането ми като желание да не бъда техен народен представител, а като оценка, че БСП трябва да изпрати в Брюксел опитни и доказани представители и вярват в мен. Специална стойност за мен има и подкрепата от половината районни организации в София, затова искам да спомена с благодарност Софийската градска организация, в която членувам от 1996 г.

Обръщам се и с думи на отговорност. След дни на сериозен размисъл, претегляйки различни аргументи как мога да бъда най-полезен за БСП и за България в следващите няколко години, аз взех своето решение - оставам тук! Признавам, че беше изкушаващо да се боря за място в Европарламента, който напуснах преди 6 години, за да се върна в националната политика, а сега, с натрупания опит като министър и депутат, да се опитам да постигна повече в Брюксел. Но в днешната ситуация няма място за емоции и ирационални решения. Искам да споделя с вас най-важните причини: 

1. България е изправена пред тежки предизвикателства, няма да е пресилено, ако кажа, че под въпрос е оцеляването ни като нация. Следващите 4-5 години ще бъдат решаващи дали ще успеем да променим посоката на развитие или ще се сринем. Вярвам, че опитът и знанията, които придобих през годините, ще бъдат по-ценни тук и сега - както за утвърждаването на БСП като партия на алтернативата, така и в перспектива за успешното управление на страната.

2. Европейската политика има два стълба - единият безспорно е наднационалният, който се олицетворява от пряко избрания Европейски парламент, но другият е в столиците на страните-членки. Министрите заседават в Съвета, в Европейския съвет заседават държавните и правителствените ръководители, да не пропускаме и националните парламенти, които придобиват по-съществена роля в европейските дела. БСП трябва да има силно европейско ядро в София и приемам за своя отговорност да бъда част от него. Успешна е само тази политика, която е добре координирана в #Брюксел и #София, ако европейски и национални приоритети са в синхрон - постигнахме го с "Визия за Европа" и "Визия за България", трябва да го гарантираме и в практическото им приложение. Искам да съм сигурен също, че нашите евродепутати ще имат необходимата подкрепа и ще могат да разчитат на добра комуникация и сътрудничество с националното равнище на политиката.

3. Имам своите отговорности пред избирателите. През 2005 г. Ямбол стана политически трамплин за мен, когато спечелихме 4 от 5-те мандата, а по-малко от две години по-късно напуснах, за да поведа листата на БСП в първите Евроизбори на България. През 2017 г. заедно постигнахме отново най-високия резултат за БСП в страната. Днес, обаче, не смятам за уместно отново да се запътя към Брюксел - искам да върна поне малко от това, което социалистите ми дадоха в аванс, затова не само ще се опитвам да решавам проблемите на гражданите в региона, но и няма да пожаля сили, за да си върнем позициите в местната власт в областта наесен. Искам #Болярово и #Тунджа да останат червени, а след дълго прекъсване #Ямбол, #Елхово и #Стралджа отново да бъдат управлявани от социалисти.

4. През изминалите няколко години съсредоточих много усилия в работата ми в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) - структура, представляваща близо един милиард жители на планетата. Само преди година станах първия български представител, избиран за вицепрезидент, като от 3-годишния мандат е минала само една година. Не мисля, че е редно да бъдат изоставяни такива позиции, още повече, че #ОССЕ ще връща своето значение като организация, която осигурява диалог и допринася за мира в Европа и света.

Моето решение да не участвам в изборите като кандидат в никакъв случай не означава отказ от участие в кампанията, напротив! Като зам.-председател на Националния предизборен щаб дадох своя принос за изработването на предизборната платформа, сега ще положа всички усилия БСП да спечели тези избори. ГЕРБ изгря като непреодолим фактор в българската политика на Европейските и местните избори през 2007 г., а сега, 12 години по-късно, трябва да им отнемем окончателно главната роля.

За да няма спекулации, искам да уточня няколко неща:

- решението ми няма връзка с последния Национален съвет, информирах председателя Корнелия Нинова за намеренията ми преди провеждането му;

- подкрепям Елена Йончева като водач на листата, вярвам в нея и в общия успех;

- подкрепям конкретните ангажименти към бъдещите евродепутати в предизборната платформа и съм се придържал към тях в дейността си много преди да бъдат формулирани в партийни документи: отклоних подписването на Истанбулската конвенция още като министър преди 5 години, много преди да се създаде организирана съпротива срещу нея; подкрепям рестриктивната политика по миграцията - много преди Евросъюзът да ангажира #Турция в ограничаването на миграционния поток, нашето правителство строеше ограда по границата, а аз преговарях в Анкара с моя колега по въпроса; отстоявал съм важните за България енергийни проекти - за краткото време 2013/2014 посетих всички столици по трасето на Южен поток в търсене на политическа подкрепа за проекта, но усилията не бяха продължени от следващото правителство; що се отнася до отношенията с #Русия - въпреки тежките обстоятелства през 2014 г., те не бяха поставени под въпрос в нито един момент и посещението на външния министър Лавров в София по моя покана така и не е повторено до ден днешен;

- убеден съм, че #БСП ще остане част от семейството на европейските социалистически и социалдемократически партии и ще продължи да бъде фактор в него, независимо от трудните на моменти отношения; във времена на бързи промени никой няма монопол над верните решения, различията по някои въпроси са повод не за конфронтация, а за диалог; накрая единствен измерител остават изборните резултати на партиите, а те показват, че сме на прав път.
БСП - такава, каквато е днес - няма от какво да се срамува. Политическата зрялост изисква личните амбиции да отстъпят пред голямата цел - заедно да променим и #България, и #Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11719

1

Краси

20.03 2019 в 17:53

България няма да я спасят нито БСП (комунисти), нито ГЕРБ (комунисти), така че е все едно кой от тях и как се кандидатира за Европейския парламент, защото мястото им не е нито в него, нито в политическите семейства на ПЕС и ЕНП.
Тъй като се разбра, че крайно нечистоплътната ЕНП няма да изгони Орбан и Борисов, се надявам поне ПЕС да са по-принципни и да се разделят с румънските и българските комунисти, които нямат нищо общо с ценностите им.
Нещата, които изброява Вигенин (че бил против Истанбулската конвенция, бежанците и за вечна дружба с Русия) са повод за срам, а не за гордост.