Кристалина Георгиева няма да се бори за поста в ООН

OFFNews 08 февруари 2016 в 17:00 7979 10

Кристалина Георгиева няма да се бори за поста в ООН

Един от най-спряганите кандидати за поста генерален секретар на ООН еврокомисарят Криталина Георгиева няма да участва в надпреварата за поста. Това стана ясно от прессъобщение на Министерски съвет. В него се посочва, че Георгиева е уверила премиера Бойко Борисов, ще отдаде цялото внимание на работата си като еврокомисар.

"В телефонен разговор с министър-председателя Бойко Борисов заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева го увери, че политическата ситуация в Европа, миграционната криза, обсъжданите реформи в Европейския съюз и сериозните въпроси, които предстои да се решават в рамките на нейния ресор – бюджет и човешки ресурси, я задължават да отдаде цялото си внимание на темите, за които е получила доверието на българското правителство, Европейския парламент и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер", се казва в съобщение от пресцентъра на Министерски съвет.

Към момента страната ни не е излъчила кандидатура за поста. Забавянето на позицията на България за кандидат на страната за генерален секретар на ООН може да попречи на нормалното функциониране на ЮНЕСКО, чийто генерален директор е Ирина Бокова, се казва в секретна грама на германския посланик в ЮНЕСКО Микаел Ворбс. Неофициално се твърди, че за поста се подготвя канцлерът на Германия Ангела Меркел, а България ще участва със свой заместник генерален секретар на ООН, което автоматично изхвърля Бокова от надпреварата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!