Ковачевски: Време е за мъдри решения, предложението е безусловен старт на преговорите

OFFNews 03 юли 2022 в 20:27 1267 0

Димитър Ковачевски

Снимка Правителство на Северна Македоноя

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски апелира за правилна интерпретация на официалните документи, които ЕС предложи на страната като преговорна рамка за членство в съюза, съобщи БТА.

"Придържаме се към държавните позиции, обещахме, че ще се придържаме към червените линии, и го направихме, ще го правим и във всеки следващ момент.“, каза Ковачевски след срещата си с лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, на която документите са били представени и разгледани.

По думите му това е исторически момент за Република Северна Македония, както подписването на Охридския мирен договор и Договора от Преспа, и страната има "единствена възможност" да постигне стратегическата си цел - членство в ЕС. "Този въпрос е важен за бъдещето на държавата и гражданите. Пред нас имаме предложение, което инкорпорира нашите забележки - езикът ни е чист и еднакъв с всички езици в ЕС, преговорната рамка е мултилатерален документ и оставя двустранните исторически въпроси извън нея, тях трябва да решаваме на двустранна основа. ЕС функционира на принципа на добросъседските отношения и всички заедно решават за просперитета на гражданите си, и ние ще бъдем на същата маса", посочи Ковачевски.

Що се отнася до възможността да бъдат приети промените в конституцията, премиерът на Република Северна Македония припомни, че всички политически партии са имали положителни изявления за това, че гражданите, които се определят по различен начин от тези, които са вписани в основния закон на страната, имат право да (бъдат вписани) в конституцията, но "някои ги променят", (визирайки ВМРО-ДПМНЕ, които преди време твърдяха, че не е проблем вписването на българите в конституцията). По думите му "това е въпрос, който всички депутати трябва да подкрепят, и когато дойде моментът, всички ще бъдат на висотата на задачата си".

Резултатите от консултациите според Ковачевски са добри, част от коалиционните партньори вече имат позитивни решения, други ще кажат позицията си в следващите дни, а утре предстоят срещи с останалите опозиционни партии.

"Време е за мъдри решения", заключи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови