Корнелия Нинова спечели изборите в БСП с 67,1%

Тя има 43 228 гласа, Кирил Добрев 7 914, Красимир Янков 1118, Валери Жаблянов 759

OFFNews 13 септември 2020 в 09:44 5545 2

Корнелия Нинова е получила 81,5 процента гласове от прекия избор за председател на БСП.  За нея са гласували 43 228 социалисти. Това съобщи председателят на Централната комисия по провеждане на избора Емил Войнов, които представи на пресконференция предварителните резултати от гласуването.

Избирателите по списък, след заличаване на починалите и отпадналите към изборния ден, са 80 236. Гласувалите са 53 807 или 67,1 процента, съобщи той.

Кандидатите бяха четирима: досегашният лидер Корнелия Нинова, заместникът ѝ в партията Кирил Добрев и депутатите Валери Жаблянов и Красимир Янков.

Кирил Добрев е получил 7 914 гласа или 14,9 процента, Красимир Янков има 1 118 гласа /2,1 процента/, а Валери Жаблянов - 759 /1,4 процента/.


От снощи започнахме въвеждане на данните от гласуването, цяла нощ бяха въвеждани електронните таблици, каза Войнов. Предстои да се въведат данните от всички хартиени протоколи на общинските и районните комисии за провеждане на избора и данните от всички секционни протоколи. Очаква се окончателните резултати да бъдат обявени след 24 часа, т.е. утре преди обяд.

От Централната избирателна комисия за избора обявиха, че всички с право на глас са около 80 900. Получени са над 50 жалби, обявиха от ЦИК, като най-честите са: нарушаване на предварителните споразумения в някои от общините, изборните помещения и тяхната подмяна, което е довело до късното започване на изборния ден в дадени секции.

Гласували са повече от половината от членовете на БСП, обяви партийната избирателна комисия

Според правилата, приети от Националния съвет, изборът се смята за редовен, ако в него са участвали повече от половината от членовете на БСП, имащи право на глас. Избран ще бъде кандидатът за председател, получил повече от половината действителни гласове. Ако се стигне до балотаж, той ще бъде след седмица - на 19-ти септември. За 26 септември е насрочено заседание на 50-тия Конгрес на БСП, на което трябва да бъде избран Национален съвет и Общопартийна контролна комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3118

2

fishcake

13.09 2020 в 15:27

В миналото съм гласувал за БСП, сега сигурно ще гласувам за Христо Иванов. Това е най-нормално и адекватно държащият се български политик, Нинова е диктаторче като Бойко.

3943

1

OtSofia

13.09 2020 в 13:21

При това положение софиянци и всички българи имаме значителен шанс да си получим обратно и справедливо от крадците: 1. сградата на ЦУМ, предназначена всъщност за Национален исторически музей, тясно свързан с нивата на Сердика и протоСердика - от Г.Гергов, а също и 2. Западната порта на Сердика, заедно с прилежащите инсули, всъщност част от обществените пространства на модерна София - от злокобния Софиянски (Божков?), респ. от техните роднини и протежета, настанени там. Значи този избор е национален и в полезната посока - дано имам право.