Комисията за намеса на Турция и Русия опита да се саморазпусне и не успя

Юлиан Христов 10 март 2016 в 16:58 3575 1

Парламентарната комисия, която трябва да изясни има ли руска и турска намеса във вътрешните работи на страната, не успя да се разпусне. Още на първото заседание депутатите от временната комисия трябваше да гласуват внесеното в дневния ред решение, след като премиерът Бойко Борисов разкритикува създаването ѝ.

Комисията беше създадена на 26 февруари по предложение на ДПС. Решението бе подкрепено от 126 депутати от ДПС, ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок и БДЦ. 19 гласуваха "против", а 13 се въздържаха.

Две седмици по-късно на първото си заседание комисията трябваше да се саморазпусне с мотивите, че суверенитетът на една държава е в приоритетите на изпълнителната власт и службите за сигурност. А ако има съмнения за намеса на други държави във вътрешната ни политика, това може да бъде изяснено от комисията по външна политика. Направеното предложение председателят на комисията Валентин Радев от ГЕРБ мотивира и с препоръките на юристите в парламента, които използвали като повод прецедент от 2006 година. 

Оказа се обаче, че комисията не може да се саморазпусне, защото членовете ѝ не могат да направят такова предложение. То може да бъде гласувано само в пленарна зала.

Въпреки това депутатът от Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, поиска комисията да продължи да съществува, но в името ѝ да не бъдат посочвани директно Русия и Турция, а да бъде упоменато, че тя ще се занимава с намесата на "трети страни".

"Това предложение (за разпускането на комисията, бел. ред.) е обидно за българския парламент. Факт е, че има намеса и тя е сериозна и тя не е от тази година и не от този или онзи посланик", каза Каракачанов, според когото става въпрос за "брутална и нахална намеса, включително и от съюзни държави". "Добросъседските отношения не предполагат наведена поза, но може би Ердоган така го вижда", каза още той. 

Филип Попов от БСП контрира, че комисията няма как да смени името си, защото това трябва да бъде решение на парламента. Към мнението му се присъедини Камен Костадинов от ДПС, според когото председателят на комисията следва да изготви доклад на базата на дебата в комисията, след което парламентът да реши дали да закрие комисията и да състави нова според предложетието на Каракачанов.  

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт заяви, че комисията няма как да бъде закрита, тъй като е създадена със сериозно мнозинство. За това направи предложение да бъдат изслушани "отговорните фактори" по въпроса - МВР и ДАНС.

Атакистката Магдалена Ташева разпалено обясни, че решението за закриване на комисията след "щението" на премиера Борисов е доказателство, че законодателната власт е "апендикс" на изпълнителната. Според нея комисията е "родена с малформации". Обиден от комисията се оказа и депутатът от БСП Атанас Зафиров, според когото тя трябва да гласува указания на министър-председателя и обеща да не присъства на второ заседание на комисията. Светослав Белемезов от АБВ пък обясни, че съществуването на комисията е безсмислено, тъй като въпросите, които тя трябва да изяснява са в прерогативите на изпълнителната власт.  

В крайна сметка депутатите не се съгласиха с експертното мнение на юристите от парламента, които предлагат саморазпускането на комисията и стигнаха до единодушието решението да бъде взето в пленарна зала. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови