Кои са кандидатите на ГЕРБ за състава на ЦИК

OFFNews 13 март 2014 в 14:52 5257 0

ГЕРБ

От ГЕРБ изпратиха до медиите своите предложения за състава на новата Централна избирателна комисия (ЦИК), придружени с кратка биография на кандидатите.

Бившите управляващи издигат седем кандидатури, включително тази на номинирания от неправителствения сектор Цветозар Томов.

Кандидатът, когото ГЕРБ подкрепят за председател, е Маргарита Златарева. Тя е завършила СУ "Св. Климент Охридски", доктор по правo и доцент по граждански процес. Специализирала е банково право в Joint Wienna Institute в Австрия и конституционно право във Федералния конституционен съд на ФРГ. Била е съдия в Окръжен и Районен съд в Пловдив и съдия в КС през периода между 1997 г. и 2006 г. В момента Златарева е преподавател в Нов български университет и член на Правния съвет към Президентството. 

Втората кандидатура на ГЕРБ е за досегашния член на ЦИК Емануил Христов, който е магистър по математика в СУ "Св. Климент Охридски". Преди това е бил директор на общинската фирма за информационни технологии в Силистра и зам.-кмет на града. Членува в ЦИК от 2011 г.

От ГЕРБ номинират и Йорданка Ганчева - магистър по право в Техническия университет. Специализирала е морско право. От 2011 г. досега е юрисконсулт на "Енерго ПРО" и главен юрисконсулт във Военноморска база - Варна.

Сред кандидатите на ГЕРБ е и Мария Бойкинова, която е магистър по прави в УНСС. Била е специалист в отдел "Търговски" и отдел "Общинска собственост" в район Студентски на СО. От 2011 г. работи като адвокат по граждански, административни, търговски и трудови дела.

Партията на Бойко Борисов е номинирала и Румен Цачев, който стана известен около парламентарните избори миналата година. Цачев е сред най-близките хора на зам.-председателя на ПГ ГЕРБ Цецка Цачева. Той бе началник на отдел "Правен" в Народното събрание при управлението на Борисов. През май миналата година Румен Цачев се прочу, защото бе председател на Районната избирателна комисия (РИК) в Плевен - районът, откъдето се кандидатира Цецка Цачева.

Зам.-областният управител на Благоевград при управлението на ГЕРБ Георги Баханов също е сред кандидатите на партията. Той е магистър по право в СУ "Св. Климент Охридски", бил е адвокат в Софийска и Благоевградска адвокатски колегии. Бил е председател на ОИК - Сандански през периода между 2003 г. и 2007 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови