Кирил Петков: Имам дълг към Родината. Не мога да съм безучастен, когато я грабят

OFFNews Последна промяна на 27 октомври 2021 в 12:51 3004 5

Съпредседателят на Продължаваме Промяната Кирил Петков излезе с позиция по повод днешното решение, с което Конституционният съд се произнесе, че указът от 10 май, с който президентът Румен Радев е назначил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство, е противоконституционен, тъй като по това време той е бил и канадски гражданин.

Бившият служебен министър на икономиката споделя, че когато е подписал пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, е предал канадския си паспорт, платил такса и е бил сигурен, че е изпълнил своето задължение към Конституцията на България.

Да се откажа от канадска пенсия, безплатното здравеопазване, възможността за пътуване и работа по целия свят не беше трудно решение за мен, защото знаех, че имам дълг пред Родината, заявява Петков.

Съпредседателят на Продължаваме промяната заявява още, че неговият дълг е било да не стои безучастно, когато вижда как шепа хора ограбват България.

Според него КС се е произнесъл три седмици преди изборите, осъзнавайки, че това решение ще повлияе не само на него, но и на кампанията на президента Румен Радев.

"Съжалявам много, че днес същият този съд каза на 2 милиона български граждани извън страната, много от които имат двойно гражданство:Вие не сте пълноправни граждани на България, Вашата воля дори когато се откажете и предаде паспортите си в името на Родината, няма да бъде зачетена от българския съд! Вашата съдба и съдбата на управлението на България зависят от чужди държави", заявява още Петков.

Според него с това решение на КС днес България губи частица от своя суверенитет.

"Аз, Кирил Петков, поемам пълна отговорност пред Вас за стореното от мен. Няма да спра да работя за Родината и да рискувам всичко в името на едно по-добро бъдеще за нашите деца! Мен не ме е страх!", завършва позицията на Петков.

Ето и пълния текст на позицията на Кирил Петков:

Аз, Кирил Петков, приемам решението на Конституционния съд. Заставам с високо вдигната глава пред Вас и заявявам:

Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България. Да се откажа от канадска пенсия, безплатното здравеопазване, възможността за пътуване и работа по целия свят не беше трудно решение за мен, защото знаех, че имам дълг пред Родината!

Моят дълг беше да не стоя безучастно, когато виждам как шепа хора ограбват моята Родина.
Не можех да продължа да гледам как данъците на моите сънародници отиват вместо за училища, болници, пътища и пенсии, в недекларирани офшорни компании.

Не можех да гледам как едни милиарди изтичат през Българската Банка за Развитие към приближените на властта, а малкият бизнес е затиснат от данъчни проверки.

Не можех да гледам как едни директори на болници правят по 90,000 лева на месец, а за много от младите ни лекари Терминал 2 е единственият път.

Не можех да гледам как почти половината от нашите баби и дядовци са оставени да живеят под линията на бедност, а феодални дерибеи ограбват всяка област на България през обществени поръчки.

Не можех да понасям как вече няколко десетилетия няма един тунел под Шипка, който да свърже Южна и Северна България, а магистрала „Хемус“ я няма, въпреки милиардите левове вече платени от държавата.

Не можех да гледам как българската правосъдна система е поставена на колене за най-важната позиция в държавата - главния прокурор. Та за тази позиция дори нямаше избор между двама - един избраник на задкулисието бе спуснат и приет.

Просто нямах избор!

Позицията на Конституционния съд беше, че няма пречка в продължение на месец Делян Пеевски да е шеф на ДАНС и депутат едновременно, но същият този съд се произнесе с почти пълно единодушие днес. Произнесе се три седмици преди изборите, осъзнавайки, че това решение ще повлияе не само на мен, но и на кампанията на Президента на Републиката, и го направи бързайки, без да ми даде дори право на писмена защита.

Съжалявам много, че днес същият този съд каза на 2 милиона български граждани извън страната, много от които имат двойно гражданство:

Вие не сте пълноправни граждани на България, Вашата воля дори когато се откажете и предаде паспортите си в името на Родината, няма да бъде зачетена от българския съд! Вашата съдба и съдбата на управлението на България зависят от чужди държави.

Въпреки, че нито Конституцията, нито друг закон в България определят кой точно е моментът на признаване на отказа от чуждо гражданство, днес най-висшият съд на Родината подчини България и нейната Конституция и волята на нейните граждани на административните актове на чуждите държави.

Днес България загуби частица от своя суверенитет!

Аз, Кирил Петков, поемам пълна отговорност пред Вас за стореното от мен. Няма да спра да работя за Родината и да рискувам всичко в името на едно по-добро бъдеще за нашите деца! Мен не ме е страх!

С уважение,

Кирил Петков

София, 27 октомври, 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

5

сиви65

27.10 2021 в 14:00

Законите в тази държава трябва да се спазват от всички. И вие, държавните мъже, трябва да давате пример за това. И да бъдете ПОЧТЕНИ. Нали така, Кирчо?

8203

4

yoghurt

27.10 2021 в 13:43

А фактите говорят за идеално смазана държава в услуга на шопарите, начело със КС: Слави, който първо се учуди че от партия балансьор, се превърна в партия-мандатоносител , което вместо да обере протестния вот и да заздрави големите партии - които от “национално спасение” да трябваше да управляват... Изведнъж се оказа с по-голям резултат, че и възможност да състави правителство... Е, това не го устрои, видмо го учуди и два пъти предизвика избори, само и само да направи парламент който да устрои статуквото. Но по някаква случайност се появиха Кирил Петков и Василев, и отново трябваше да мислят кк да им намаляват резултата... Добре че намериха, че има канадско гражданство - нито можаха да намерят, че е алкохолик, нито че се дрогира, нито че е обратен... Напротив, само позитивни материали... За сметка на останалите политици, за които имат по компромат, за осигуровка, както и Слави се е осигурил - ако някой депутат много знае - предварително е подписал и предал заявление за отказ от депутатско място - нещата да са под контрол... Гадост и блато,

800

3

Керпеден

27.10 2021 в 13:42

Гола вода са Кирчо и Кокорчо! Ментърджии на куб!

8203

2

yoghurt

27.10 2021 в 13:35

Идиотизъм, но манипулаторите са напипали жилката на българина - да му бръкнеш в джоба или в душичката... За едното - да обвиниш в подкуп без доказателства, и си спечелил хората на твоя страна веднага, както беше с фарса в центъра на София с кметицата на Младост. Забравихме и догановци, и любен-гоцевци, и куфарчетата, и мутрите-окопали се в институциите - тя със сигурност е взела подкуп, не , не може... Ето сега нов бисер - да обвиниш някого, че е извършил административно нарушение, че не е спазил точицата от закона (която е спазил всъщност - назначен е цял месец след отказа си...) докато сам ти освинваш закона и доверието в институциите с раздаване на обществени поръчки на некадърници, с длъжности за корпулентни шопари като пеевчетата насам-натам, с осигуряването на охрана на гниди като Доган... Но не, това не са страшни работи, дай да обвиним успелият в чужбина, понеже ни разваля хатъра, кара ни да трябва да слабеем... Човешка природа, явно.

2062

1

Egocentric Eccentric

27.10 2021 в 13:35

Тая снимка истинска ли е?

Виждам сериозен meme potential!