Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кери: Ако някой ви нападне, ние ще отговорим

Юлиан Христов 15 януари 2015 в 12:41 25196 50

Америка ще бъде "солиден съюзник" на България и има готовност да й помага по силата на чл. 5 от Вашингтонския договор. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери след разговор с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет днес.

Член пети от договора се отнася до военен отговор при нападение на една от държавите членки на Алианса

След срещата стана ясно, че една от обсъдените теми е била именно сътрудничеството в сферата на сигурността и възможностите за подсилване и модернизиране на българските въоръжени сили

"Като съюзници на България на първо място бих искал да ви уверя, че чл. 5 е солиден и ние като съюзници сме рамо до рамо. Затова днес сме отново заедно. Целта за изграждане на единна и мирна Европа не е завършена като проект. Америка е ангажирана за постигането на една силна и суверенна България. Това е посланието, което бих искал да ви изпратя днес и което обсъдих с президента Плевнелиев", каза Кери.

Създадени са четири работни експертни групи, които ще се занимават с отбраната и сигурността, енергийната сигурност, върховенството на закона и образованието и връзките между народите на САЩ и България.

"Тук съм, за да кажа на всеки български гражданин, че Америка е абсолютно ангажирана със сигурността, просперитета, здравето и силата на нейните демократични институции”, посочи Джон Кери.

Американският държавен секретар каза, че по отношение на енергийната сигурност и суверенитета на страната премиерът Бойко Борисов трябва да вземе „трудни решения“.

„Ние наистина сме впечатлени от програмата и плановете на премиера. Когато бяхме на среща с президента видяхме един екип, който е решен да се постигне напредък. Пред премиера има много трудни въпроси, но той разбира, че е добре за България да има една яснота по отношение на нейния суверенитет. Предстои той да вземе трудни решения, които изискват все повече обратна връзка от страна на Европа, за да може българските граждани да усетят ползите от тези трудни решения“, каза Кери. Той обобщи, че посещението му е свързано именно с възможностите за това как може България да партнира със САЩ. Той посочи, че към момента силите за сигурност на двете страни са имали добро сътрудничество по отношение на сигурността в Афганистан, борбата с ИДИЛ, киберсигурността.

"Едната от областите е по отношение на колективността. България и САЩ задълбочават своите съвместни учения и прилагаме плана за готовност на НАТО. С премиера обсъдихме и практически въпроси, свързани с енергийните въпроси. Тук, в България, искам да подчертая, че е важно да се постигне диверсификация. САЩ се ангажира да подкрепи България в този процес. България също трябва да засили усилията си във върховенството на закона и да пресекат процесите на корупция", заяви Кери. По думите му, като част от сената той се борил с организираната престъпност и корупцията. "Нито една страна не е предпазена от корупцията. Тук, в България, не става дума само за укрепване на демокрация, а и за създаване на необходимия климат за инвестиции. Затова САЩ напълно подкрепя плановете на България за реформиране на съдебната система", допълни Кери. Той посочи, че предприемайки тези важни стъпки, САЩ ще стои с България. "Сега е момента да наградим всичко това. Изключително доволен съм че САЩ си партнира с българските граждани за опазването на културните богатства на страната.Ако останем ангажирани и ако можем нашите думи да уплътним с действия, смятам, че ще можем да укрепим демокрацията. Очаквам с нетърпение да работим с нашите съюзници, за да изпълним тези наши цели", каза още Джон Кери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews