Казармата ще се върне по мое време или след мен, категоричен е Каракачанов

OFFNews 18 септември 2018 в 15:07 3604 0

Този въпрос, помнете ми думата, дали ще е по мое време, или след мен – един ден ще бъде решен.

Така министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира темата за връщането на задължителната наборна служба. Пред журналисти той дори заяви, че проучване на Министерството на отбраната показало, че 71 процента от българите искали казармата да се върне, а други 82 процента били за възстановяване на Трудови войски. ".. които неграмотните младежи, които скитат по улиците, пият бира и крадат по дворовете по селата, да отидат да се учат на труд, ум и разум", аргументира се военният министър.

От думите му не стана ясно каква е фокус групата на анкетираните и доколко проучването е представително. На въпрос на журналисти какво е това проучване, Каракачанов обясни, че не може да цитира точни цифри "от преди три месеца".

Той обаче е категоричен, че въпросът ще бъде обсъден широко и че всъщност издръжката на наборните войници няма да бъде по-голяма от тази на кадровите военнослужещи. Каракачанов определи като грешка премахването на наборната служба.   

"28 години в българската армия се правят неща, които не се съгласуват с военното ръководство и военната експертиза. Като пример – 2007 година беше взето решение за промяна на Конституцията от парламента за премахване на наборната военна служба без това да е съгласувано с военната експертиза и без този въпрос дори да е обществено обсъден. Видяхме резултатите. Помним, че това беше преди 11-12 години, тогава се обясняваше как, да, ние ще махнем наборната военна служба, но ще има по-малка, но по-добре платена, по-добре обучена и по-добре облечена, по-добре въоръжена с модерна техника армия. От всички тези 4-5 неща остана първото - по-малка и в абсолютно право са офицерите и сержантите от запаса, една част от тях, които са потърпевши от всички тези реформи, които се случваха, са прави да изразяват това мнение", каза Каракачанов, подкрепяйки идеята за провеждане на референдум за задължителната казарма.

Според него идеята за наборната служба не била екзотична и този въпрос вече бил решен в редица държави.

"Скандинавските държави възстановиха наборната военна служба, не говоря за това, че страни като Гърция и Турция никога не са я премахвали. Една държава като Австрия - Австрия!, която е в центъра на Европа, граничи само със страни членки на НАТО и ЕС, има наборна военна служба от 9 месеца и обсъжда възможността да я направи 12. Значи, австрийците се чувстват заплашени и имат нужда да възпитават младото поколение във войнските добродетели и да им дадат възможност да се обучат във военно отношение", заключи министърът.

Той обясни, че преди да влезе в парламента, законът за наборната военна служба ще бъде пратен за обсъждане със "специализираните организации на запасните военнослужещи". "След което ще мине през един по-сериозен дебат, и едва след това ще го вкараме официално в комисията по отбрана за гласуване. Не изключвам, това което сме мислили, да сме пропуснали нещо. Не изключвам в рамките на един широк обществен дебат да се появи някоя друга идея, която е по-добра, от което ние сме предложили. Не искам да повтарям грешките, които бяха направени преди 12 години – без да се мисли, без да се обсъжда, без да се коментира в обществото се променя Конституцията. Аз искам да направим един широк дебат. Нали, в края на краищата, всички говорим за гражданско общество?", заключи Каракачанов.

Според него колкото и да струва, сигурността и съществуването на една държава няма цена и наборната служба няма да е толкова скъпа, "колкото се опитват да ни обясняват някои велики специалисти". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews