Каракачанов заговори за смъртно наказание и химическа кастрация

OFFNews 15 октомври 2018 в 12:36 6954 6

Каракачанов заговори за смъртно наказание и химическа кастрация

Вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов отново заговори за връщане на смъртното наказание и въвеждане на химическата кастрация на изнасилвачи.

Пред Нова тв той уточни, че тези идеи първо трябва да бъдат обсъдени в обществото, преди да бъдат формулирани като конкретни политически предложения. Каракачанов каза, че е наясно, че тази идея няма да бъде подкрепена от парламента и затова първо е необходимо да има широка обществена дискусия. Според него обаче идеята за химическата кастрация е "отдавна дискутирана в обществото".

По думите му един изнасилвач и убиец, който влезе в затвора "и понавлезе в ситуацията", щял да прави същото и с други затворници. "Не сме го предлагали като законодателна инициатива, нека бъде обсъдено в обществото", каза вицепремиерът.  

Той аргументира и идеята за връщане на смъртното наказание:

"Опитите да се правим на прекалено либерални, на прекалено хуманни за подобни престъпления и да променяме законите според някаква европейска конюктура, какъвто е случаят от 2010 година - промяната на НПК, която ограничава намаляването на присъдите на подобни хора, не води до нищо добро. Представете си този престъпник, ако бъде осъден от съда, ако минем по процедурата на съкратеното съдебно следствие, той да си признае, ще получи максимална присъда 30 години. Възможността след 15-20 години да поиска помилване и да излезе от затвора е много реална". 

Все пак той уточни, че е възможно и да не се стига до подобно крайно решение. Според него е достатъчно за подобни тежки престъпления, като това в Русе, присъдата да бъде задължително доживотен затвор без право на замяна. 

"Аз продължавам да бъда приварженик, при доказване на подобни зверски престъпления да има смъртно наказание. Но много ясно осъзнавам, че обществото не подкрепя подобна идея и че няма да бъда подкрепен от парламента. Но да се правим на либерални с презумпцията, че в затвора един изнасилвач, убиец, ще се поправи и че може след 20, дори след 30 години да го пуснем на свобода, аз не вярвам в това нещо, защото практиката показва точно обратното. Във всички тези убийства, виждаме че това са хора, които тотално са изпаднали от обществото, виждаме, че става въпрос за хора, които редовно са извършвали престъпления. В конкретния случай - преди 10 години. В случая с убитото момиче във Велико Търново Вероника, човекът, който извърши убийството, има няколко присъди. Аз не вярвам в това, че те ако влязат за 20 или 30 години в затвора те ще се поправят. Тоест трябва да има възможност да получават максималното наказание - доживотна присъда без право на замяна", каза още вицепремиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

7

SC

15.10 2018 в 21:19

Против!
Смъртното наказание е прекалено леко. Престъпникът си заминава и всичко се забравя. Няма време да се измъчи (или в много редки случаи - покае). Трудови лагери ни трябват, не бесила.
А кастрацията - само физическа. Видимата липса на „билички“ може да бъде сериозен психически удар, който ще тормози изнасилвача до края на живота му.

6005

6

Борил Радев

15.10 2018 в 19:05

Цялата човешка история е доказала, че затворът няма ефект, иначе нямаше да има рецидивисти. Кастрацията обаче може да направи чудеса.

13214

5

XR4

15.10 2018 в 15:40

ПП.Големия проблем не е в това, че не трепеме айдуците. Големия проблем е, че ги оставяме да се разхождат безнаказано по улиците.

5300

1

квазимодо

15.10 2018 в 13:26

Без да съм прочел какво точно пише в статията , гласувам с две ръце , а не съм само аз.
 
X

Да помогнем на украинските деца!