Каракачанов: Никой не е притискал нашето правителство заради Македония

OFFNews 13 ноември 2020 в 19:52 4983 0

Не е оказван натиск върху българското правителство заради Република Северна Македония. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който дойде в парламента да информира депутатите за разговорите през седмицата с представителите на Република Северна Македония, съобщава БТА.

Никой не е притискал българското правителство, от страна на германското председателство е изразявана само позицията да бъдат посредник при необходимост за разговори между двете страни, твърди Каракачанов.

Българското правителство в своите позиции при разговорите с представителите на Република Северна Македония се придържа към договора за добросъседство от 2017 г. и към рамковата позиция, приета от кабинета и потвърдена с декларация на българския парламент, посочи вицепремиерът.

Договорът за добросъседство не се изпълнява

Той твърди, че в разговорите се заявява ясно българската позиция, че България продължава да подкрепя идеята за интеграция на Западните Балкани в европейските структури, но това не може да става безусловно и при неизпълнение на договорите, които съществуват в двустранен план между България и съответните държави:

"В разговорите с представителите на Република Северна Македония България потвърди своята ясна позиция - че ние сме за членството на Република Северна Македония в ЕС, но смятаме, че договорът от 2017 г. не се изпълнява, има забавяне на работата на историческата комисия, самите решения на тази комисия, които според нас са малко на брой, а според тях са много, не са обявени публично и не се провеждат като част от тяхната държавната политика"

"България е направила достатъчно жестове" през последните 30 години

Не наблюдаваме никаква промяна по отношение на езика на омразата, няма никакъв напредък и по отношение на промяна на учебната система, допълни министърът на отбраната.

Заявихме, че без да се преодолее говорът на омразата, без да има ясна ревизия на образователната система, която е изградена на неверни факти, без преодоляване на въпросите, които от страна на Скопие са въпрос на исторически спорове и отричане за исторически личности и събития, няма как България да има друга позиция - че няма да даде съгласие за насрочване на първата междуправителствена конференция за започване на преговори с Република Северна Македония, каза още Красимир Каракачанов.

Смятаме, че България е направила достатъчно жестове през последните близо 30 години, откакто първа призна страната за независима държава, направи и достатъчно жестове през последните три години, когато след подписване на договора през 2017 г. - въпреки минималния напредък по този договор, даде съгласие за членство на Република Северна Македония в НАТО, коментира той.

За съжаление може би управляващата коалиция в Скопие смята, че след като един път сме отворили вратата за НАТО, България може да бъде притисната или по други конюнктурни политически съображения да се съгласи да отмени своята рамкова позиция и декларацията на парламента, отбеляза Каракачанов, като подчерта, че от наша страна многократно е обяснявано, че българското правителство няма намерение и не може да прескочи решение на парламента, тъй като България е парламентарна република.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови