Калина Константинова от ПП ще е вицепремиер на ефективното управление

Нинова обяви, че ще е по-добре да има общо споразумение за правителство, не на всяка партия с Продължаваме промяната

Ружа Райчева 08 декември 2021 в 12:05 8622 0

Депутатът от "Продължаваме промяната" Калина Константинова потвърди в кулоарите на парламента, че ще бъде номинирана за вицепремиер на ефективното управление.

"Аз съм кандидатът на ПП за този пост - вицепремиер на ефективното управление, което значи дигитална трансформация на държавната администрация", каза тя.

Константинова обяви още, че очаква до петък да бъде подписаното коалиционно споразумение:

„Моята надежда е за петък. Мисля, че вече са останали съвсем малки детайли, но това всъщност вече не е толкова в ръцете на експертите като мен. Оттук нататък е в ръцете на управленските органи на коалиционните партньори, които трябва да събеседват, да ревизират и ако имат някакви притеснения, и финални щрихи, които мислят, че трябва да се нанесат, да върнат обратно връзката.“

Разочароващо мина поне за мен първият ден на 47-ото Народно събрание (НС). Надявам се да е последният ден, в който даваме този пример. Както виждате и днес продължава практиката на лични нападки и обиди, процедурни хватки и подобни.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента след края на днешното заседание след откриването на НС в петък. 

По думите ѝ БСП все още не са свикали Национален съвет, тъй като първо искат да уточнят всички детайли около коалиционното споразумение със своите потенциални партньори. Нинова очаква до края на деня да бъдат изяснени конкретиките. 

Тя обясни, че до този момент е решено “Продължаваме промяната“ да подписват споразумението отделно с всяка една от партиите в коалицията, но добави, че ако се стигне до общо подписване, то би било по-добре. „Още от началото на воденето на разговорите ние заявихме позиция, че е хубаво да има обща лидерска среща, всички да седнем едновременно да изясним спорните въпроси, а не просто да си препредаваме един на друг промени в споразумението. До този момент “Продължаваме промяната“ не са ни поканили на такава обща среща“, обясни Нинова.

От своя страна съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов потвърди, че коалицията ще има трима министри в проектокабинета, като един от тях ще е и кандидат-вицепремиер:

"Според нас това е добре, защото така може да избегне риск от феодализация на секторите. Коректно е да изчакаме мандатоносителя да обяви структурата на състава на проектокабинета. Няма никакъв проблем да се събират хора заедно, въпросът е да е ясна логиката, че ДБ подкрепя "Продължаваме промяната", а тя си осигурява подкрепа и от другите необходими партии."

Иванов добави, че всичко ще стане ясно от окончателния текст на споразумението, който ще бъде публикуван от мандатоносителя. Относно сроковете за съставяне на правителство той коментира: 

"Нямам прогноза кога ще се гласува правителство. Виждам, че има политическа логика в това да се бърза, но доколко ще успеят да са бързи, не мога да прогнозирам."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови