Калфин: Никой в ЕС не разбира позицията на България за членството на Северна Македония

Грешно е решението да оставиш на историци и експерти да решават политически въпрос, смята бившият външен министър

OFFNews 20 ноември 2020 в 10:28 3355 0

Българската позиция за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз е напълно неразбираема за нашите партньори в ЕС.

Това каза бившият външен министър Ивайло Калфин пред бТВ.

"Позицията на България за членството на Северна Македония в ЕС доведе до това, че Скопие си намери повод за нова яростна кампания срещу нашата страна, каквато не е имало от много години. Това е за удоволствие на много хора, които искат да отделят Македония от пътя й към ЕС и НАТО. България не успя да обясни какво точно иска да се случи, за да даде "зелена светлина" за влизането на Македония в ЕС", бе категоричен Калфин. 

Той напомни, че преди 3 г. двете страни подписаха Договор за добросъседство. "Сега изведнъж разбрахме, че той не е достатъчен, че не се изпълнява. Управлението на Зоран Заев и прозорецът, който има Македония да влезе в европейските и евроатлантическите структури, предполагаше много ясно да поставим изискванията си, те да са разбираеми и да не са обтекаеми в бъдеще, за да решим въпроса, без да се връщаме повече на него", обясни Калфин.

Според него в Европа никой не разбира поведението ни на обидено дете, а заложеното в договора е сбъркано, защото сме дали на експерти и историци да решават политически спорове. 

Калфин посочи, че това, което трябва да се направи в момента, е България да е активна, да сложи няколко изпълними точки и да постави срок, но не далечен. Неразбираем е останал спорът за "езика по конституция". След това се е стигнало Скопие да признае българските корени на македонския език. Според Калфин това условие може да се запише, но винаги има риск да бъде оспорено от македонската академия. 

Освен това няма гаранции, че Македония няма да се откаже от всичко записано в договора, ако бъде приета в ЕС, "но когато имаш нещо, то трябва да е конкретно и изпълнимо, за да убедим всички наши партньори какво трябва да се направи". "В момента решихме въпроса на тези, които са против ЕС, и на тези, които продават паспорти на македонци в София. Не мисля, че така защитаваме българската история", допълни Ивайло Калфин.    

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови