Как Траби стигна пред НАТО в Брюксел, разказа Гергана Паси

OFFNews 20 ноември 2019 в 13:39 5875 1

Уникалното източногерманско возило, което е подслонило генерални секретари на НАТО, президенти, премиери, цар и царица и световни лидери, благословено от папа Йоан Павел II, застана символично в новата щаб квартира на НАТО. "Траби", както умилително го нарича целият свят, ще е в добра компания - заедно с парчета от Берлинската стена и останки от кулите близнаци в Ню Йорк.

Много хора от МВнР се погрижиха за това и заслужават признателност. 

Това написа Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси и съпруга на лидера на Атлантическия клуб Соломон Паси на страницата си във фейсбук. 

Репликата на едноименния трабант пристигна в Главната квартира на НАТО в Брюксел, съобщи Министерство на външните работи вчера. Експонатът е част от арт проект в изпълнение на Националния ни план от инициативи за отбелязване на 15-ата годишнина от членството на Република България в НАТО и 70-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор.

Репликата на едноименния трабант, дарена на НАТО от д-р Соломон Паси, вече е разположена на предвиденото за нея място. През следващите седмици предстои окончателното завършване на българския проект, който е част от цялостна концепция за оформяне на площите около Главната квартира. Площите ще бъдат оформени като панорамна градина, в която ще бъдат разположени настоящи и бъдещи експонати, предоставени от държавите-членки. 

Идеята за поставянето на репликата в Главната квартира е свързана и с прехвърлянето на Алианса в нова и модерна сграда, като част от процеса на модернизация и адаптация към съвременната среда за сигурност. Окончателното извеждане от експлоатация на старата Главна квартира на НАТО представлява затваряне на една голяма и наситена със събития глава от историята на Алианса. Поставянето на различни експонати като парче от кулите близнаци, разрушени по време на терористичните нападения в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., част от Берлинската стена, включително и репликата на едноименния трабант, целят да припомнят на посетителите важни моменти от историята на Алианса, включително неговото разширяване на изток.

През далечната 1991 година в България за първи път пристига генерален секретар на НАТО, като тогава постът се заема от Манфред Вьорнер. Кратката разходка на Манфред Вьорнер и Соломон Паси с трабанта по улиците на София става сензация за времето си. Самото посещение е ясен сигнал за подкрепата за евроатлантическата ни интеграция. През 2004 г. страната ни стана пълноправен член на НАТО. Символиката от поставянето на българския експонат в Главната квартира на НАТО се усилва и от факта, че през 2019 г. се навършват 20 години от първото разширяване на НАТО след края на Студената война. 

Днес Гергана Паси разказа как Траби е стигнал до НАТО: Реплика на колата тръгна в добро здраве и преди да се качи на платформата за Брюксел, пое вътре почти целия днешен екип на Атлантическия клуб, без да се разпадне.

Оригиналният трабант, обаче, остава във Военно историческия музей, съвсем малък, почти загубен сред танкове и изтребители, някакси нереален, но превърнал се в реален символ на смяната на една епоха с друга, пише още Гергана Паси. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови