Как Борисов сам се цензурира във Фейсбук за ковчезите, бесилките и бомбичките

OFFNews 06 септември 2020 в 16:22 30008 3

"Справедливост и по-добро бъдеще се постигат със средствата на демокрацията, а не с вдигнат юмрук. Нито с ковчези, бесилки, бомбички и унизени служители на реда."

Няма да откриете тези две изречения в днешното обръщение на министър-председателя Бойко Борисов по повод 135-та годишнина от Съединението на България, ако сега разглеждате официалния му профил във Фейсбук. Въпреки че сутринта към 8:03 ч. бяха там. 

Оказва се, че час след публикуването на въпросните изречения обръщението на Борисов беше редактирано, те бяха изтрити и заменени с далеч по-умерено послание: "Справедливост и по-добро бъдеще се постигат със средствата на демокрацията, когато най-силно се чува гласът на разума и когато надделява волята на нацията."

"Юмрукът" е останал в новата версия на обръщението, но в друг абзац: "На българската държавност, градена и отстоявана поколения наред, не може да се маха с лека ръка, макар и свита в юмрук."

Ето как изглеждаше първият вариант на публикацията в официалния Фейсбук профил на Борисов:

"Съединението на Княжество България с Източна Румелия е забележителен успех на българското общество. Доказателство, че един обединен народ може да постигне велико дело съвсем сам, без чужда помощ. Мощната подкрепа и единение около националния идеал тогава са знак за зрелостта и волята на обществото.

Винаги съм смятал, че трябва да използваме поуките на миналото, за да решаваме проблемите си днес. Сега желанието за ново начало отново е факт. Справедливост и по-добро бъдеще се постигат със средствата на демокрацията, а не с вдигнат юмрук. Нито с ковчези, бесилки, бомбички и унизени служители на реда. Този процес не се изчерпва и със смяната на един управляващ с друг. Затова предложих и конкретен план за рестарт. Кауза, около която си струва да се обединим. И която може да ни изведе от един труден момент. Точно както преди 135 години. Защото Съединението прави силата! Честит празник!"

А ето как изглежда редактираният вариант:

"Уважаеми сънародници,

Съединението на Княжество България с Източна Румелия е забележителен успех на българското общество. Доказателство, че един обединен народ може да постигне велико дело съвсем сам, без чужда помощ. Мощната подкрепа и единение около националния идеал тогава са знак за зрелостта и волята на обществото.

Винаги съм смятал, че трябва да използваме поуките на миналото, за да решаваме проблемите си днес. Сега желанието за ново начало отново е факт. Справедливост и по-добро бъдеще се постигат със средствата на демокрацията, когато най-силно се чува гласът на разума и когато надделява волята на нацията. Този процес не се изчерпва със смяната на един управляващ с друг. Затова предложих и конкретен план за рестарт. Кауза, около която си струва да се обединим. И която може да ни изведе от един труден момент. Точно както преди 135 години - защото Съединението прави силата!

Във време на пандемия, когато целият свят е в тежка социална и икономическа криза, да се внушава, че у нас няма държава, да се подронва доверието в институциите и да се разделят българските граждани е национална мерзост. На българската държавност, градена и отстоявана поколения наред, не може да се маха с лека ръка, макар и свита в юмрук. За рестартирането на демокрацията е необходимо разбирателство, а не реваншизъм, защото, ако наистина ни е грижа за държавата, трябва да мислим не само за днешния, но и за утрешния ден.

Вярвам в мъдростта на българския народ! Вярвам, че и този път гражданите на България ще съумеем да се обединим около една национална кауза и да вървим по правилния за страната път, така че да подкрепим историческата мисия на младите хора и с гордост да говорим на бъдещите поколения какво сме постигнали заедно.

Честит празник!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11912

2

бацка

06.09 2020 в 22:49

Естествено, че не пише постовете си сам. Самият факт, че използва сложни съставни изречения и слага запетаи на правилните места, го доказва.

4642

1

ctef

06.09 2020 в 18:57

Не е ли ясно, че не Борисов списва изказванията в профила си?